Cauta:

14 milioane de români în anul 2050

Categorie: Editorial | Autor: Dorin Stef | (28 septembrie 2016, 20:48)

Pe lângă Academia Română, funcționează un Centru de Cercetări Demografice. Reprezentanții acestui centru au afirmat, de curând, că „populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050”. Prognoza se bazează pe un document al Națiunilor Unite, revizuit în 2015. Tendința nu e de sorginte pur românească. Toate țările europene se confruntă cu această problemă, dar și Statele Unite și Canada.

Numai că nord-americanii și vest-europenii au politici foarte clare de stimulare a natalității și de creștere demografică, spre diferență de România. De aceea, nu e de mirare că patru tineri români din zece și-ar dori să emigreze. Unde? În țările occidentale și America de Nord.

În estul și centrul Europei nu prea emigrează nimeni. Din acest motiv cancelarul german a deschis larg porțile migranților din țările arabe și nordul Africii, declanșând, fără să vrea, o criză la nivel european, pe fondul escaladării acțiunilor de terorism. În România se concep tot mai puțini copii, ceea ce creează dezechilibre puternice în procesul de înnoire a populației, spun specialiștii. Aceste efecte se vor resimți la nivelul anului 2030, când vor ieși la pensie primele generații de „decreței”.

Indiferent că la Palatul Victoriei avem un guvern tehnocrat sau politic, acesta trebuie să elaboreze urgent o lege sau un pachet de legi care să ducă la o creștere demografică. Francezii și britanicii, de exemplu, au recurs la scutiri (sau reduceri) de impozite pe venit pentru familiile care au mai mult de 2 copii. Tot în Franța s-a declanșat un program la nivel național de construcție de creșe, pentru a le permite părinților să aibă o viață activă imediat după nașterea unui copil. Cu certitudine, există și alte soluții pe care guvernanții sunt chemați să le identifice și să le pună în practică, până nu e prea târziu.

Categoria de subiect: cercetari demografice; populatia romaniei; locuitori
Adaugati un comentariu: