Cauta:

ALARMARE PUBLICĂ - Sirenele au răsunat în Maramureş. Cum au reacţionat cetăţenii

Categorie: Social | Autor: Cătă ŢINEGHE | (20 aprilie 2017, 13:09)

Sirenele de alarmare a populaţiei din tot judeţul Maramureş au răsunat joi, 20 aprilie, la orele dimineţii. Din fericire, nu a fost vorba despre vreun dezastru. Totul a fost doar un exerciţiu organizat de autorităţi, pentru a se verifica modul în care acţionează comunităţile locale în cazul unei calamităţi.

În cadrul exercițiului au fost verificate și fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către populație și autorități. Potrivit IGSU, înștiințarea, avertizarea, pre-alarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

# A fost verificată promptitudinea comitetelor locale

Conform exerciţiului, s-au auzit cinci sunete a câte 16 secunde fiecare. În total, în judeţul Maramureş se află 149 sirene. Cele mai multe se află în Baia Mare, 51 la număr. Din acestea, cinci sunt nefuncţionale, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile din reşedinţa de judeţ. S-a preconizat că exerciţiul va avea loc în intervalul orar 10.00 - 12.00. Potrivit procedurii, dispeceratul este anunţat de producerea unei calamităţi, după care alertează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Practic, sirenele au sunat aproximativ deodată în judeţ. Iar scopul acţiunii a fost tocmai acela de a se vedea promptitudinea cu care se intervine în fiecare unitate administrativ-teritorială în care sunt amplasate astfel de obiective.

# Majoritatea cetăţenilor, informaţi

La ora 10.29, sirenele din municipiul Baia Mare au început să sune. Din câte se cunoaşte, nimeni nu a intrat în panică. Totuşi, trebuie spus faptul că unii băimăreni au ştiut despre exerciţiu, în urma informării prealabile. “Am ştiut despre eveniment. S-a spus peste tot în presă. Ştiam că va avea loc astăzi. Nu m-am panicat. E normal ca astfel de acţiuni să aibă loc cât de des, pentru ca populaţia să fie pregătită în cazul în care chiar se produce o tragedie, o calamitate, un dezastru”, este de părere băimăreanca Maria. Sunt şi băimăreni care au reclamat faptul că sirenele nu au “forţă”. “Am auzit sirenele sunând. E bine că se fac şi la noi astfel de exerciţii. E un lucru normal. Dacă se întâmplă ceva, cum am afla? Nu m-am speriat. Am ştiut că va avea loc simularea. Însă, mie mi s-a părut că sirenele s-au auzit foarte încet”, spune şi Ioan.

# “Nu le-am auzit sunând!”

Alţii au arătat că nu au avut habar de ceea ce se întâmplă, însă nu au intrat în panică. “Am auzit sirenele. Nu am ştiut că are loc exerciţiul respectiv. Nu m-am speriat, mi-am văzut de ale mele. Eram la cumpărături. M-am gândit că s-o fi întâmplat ceva, dar nu m-am gândit că ar fi ceva de speriat”, explică doamna Elena. În tot acest timp, unii au afirmat că nu au auzit sirenele, în pofida faptului că au ştiut că va avea loc exerciţiul. “Am citit presa şi ştiam că astăzi va avea loc exerciţiul de alarmare publică. Sincer, am tot aşteptat să aud sirenele, dar nu am auzit nimic. E adevărat, mă aflam în casă, dar asta ce înseamnă? Că pot să stau, să mor în propria locuinţă, pentru că sirenele nu se aud în tot oraşul?”, se întreabă Mihai.

# Sirenele, amplasate în puncte strategice

Trebuie să mai spunem şi faptul că, în Baia Mare, sirenele sunt amplasate în puncte strategice, precum unele instituţii publice - Spitalul Judeţean Baia Mare, Spitalul de Boli Infecţioase, Gara, Liceul de Artă sau mai multe şcoli situate în diverse puncte ale oraşului, dar şi pe unele blocuri de locuinţe mai înalte, precum nr. 14 de pe bulevardul Decebal, nr. 57 de pe strada Victoriei, cunoscut drept blocul Buclă, nr. 1 de pe Culturii, cunoscut drept blocul OJT sau nr. 20 de pe Independenţei.

Categoria de subiect: alarmare publica; exercitiu; sirene; reactii cetateni; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: