Cauta:

BAIA MARE - Bugetul pentru 2017, în faza de proiect

Categorie: Economie | Autor: Cătă ŢINEGHE | (23 februarie 2017, 13:09)

Principalele linii directoare pe care le va urma administraţia locală băimăreană au fost prezentate de primarul interimar al municipiului, Marinel Rob, într-o conferinţă de presă susţinută joi, 23 februarie. Acesta a vorbit, printre altele, despre buget, despre întreţinerea spaţiilor verzi, dar şi despre posibilitatea accesării unui credit.

Marinel Rob a menţionat faptul că executivul primăriei este alcătuit în prezent de el şi Noemi Vida, în calitate de viceprimar. Aceasta va prelua şi coordonarea Serviciului Public Ambient Urban (SPAU). Referitor la SPAU, Rob a punctat faptul că echipele din cadrul serviciului vor acţiona în perioada următoare alături de echipaje de la Drusal şi zilieri pentru curăţenia de primăvară. Motivul îl constituit faptul că licitaţia pentru întreţinerea zonelor verzi a fost contestată. Astfel, autorităţile vor trebui să acţioneze prin eforturi proprii.

# Nu este exclusă varianta contractării unui credit

Preocuparea imediată a administraţiei locale băimărene va fi, însă, bugetul aferent anului 2017. Conform lui Rob, până vineri, 24 februarie, va fi finalizată o proiecţie a acestuia, după care va intra în dezbatere publică. Edilul interimar a menţionat faptul că se vor realiza consultări cu consilierii locali în cadrul comisiilor de specialitate. Marinel Rob a punctat faptul că bugetul va fi afectat de eliminarea celor 102 taxe şi de majorarea salariilor. Ca atare, investiţiile vor trebui realizate prin eforturi proprii în 2017, mai ales că, cel puţin teoretic, se va lucra fără credit. Totuşi, Marinel Rob spune că nu exclude varianta unui credit - însă, nu ca şi cel la care s-a renunţat în 2016 şi care se referea strict la achiziţii de terenuri şi imobile. Se doreşte prinderea în buget a unor asigurări pentru cofinanţarea proiectelor agreate pentru accesarea de fonduri. Printre acestea, pe diverse axe, se numără lucrări la 40 blocuri de locuit, care au depus documentaţie pentru anvelopare, la 26 unităţi de învăţământ, la Spitalul de Pneumoftiziologie, sediul SPAU sau Teatrul Municopal. De asemenea, în grafic se află patru blocuri sociale, extinderea reţelei de troleibuz în cartierul Săsar şi achiziţia a zece troleibuze, reabilitarea de străzi în Ferneziu, Firiza, sistemul de e-ticketing sau realizarea unei reţele de piste de biciclete, respectiv modernizarea arealului Piaţa Libertăţii - Piaţa Păcii, cu străzile din proximitate. Tot pe o axă de finanţare se doreşte reabilitarea clădirii Minerul. La nivelul municipiului există o restanţă de peste 10 milioane lei, mult mai mică decât cea rămasă din 2015 în 2016. Bugetul local va fi supus aprobării Consiliului Local cel târziu în şedinţa ordinară din luna martie.

Categoria de subiect: buget 2017 proiect; investitii; lucrari; baia mare; maramures
Adaugati un comentariu: