Cauta:

Bebeluș mort în Maternitatea Botoșani. Fetița s-a stins la două zile de la naștere

Categorie: Sanatate | Autor: Infomm | (14 martie 2017, 09:45)

Anchetă în cazul unui bebeluș mort în Maternitatea Botoșani. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o fetiță a murit la doar două zile de la naștere în Secția de Obstretică și Ginecologie Botoșani. Părinții sunt în stare de șoc și nu înțeleg cum ceea ce trebuia să fie cea mai mare bucurie s-a transformat într-un coșmar.

Raluca Hârtopeanu, o tânără de doar 20 de ani, a adus pe lume, prin cezariană, o fetiță chiar de ziua Mamei, pe 8 martie. A avut o sarcină fără probleme care a fost monitorizată de un medic ginecolog.

La două zile de la naștere, stare de sănătate a micuței s-a degradat. Bebelușul s-a stins pe data de 10 martie, spre disperarea părinților cărora li s-a spus că fetița ar fi avut bronhopneumonie și steptococ beta-hemolitic de tip B.

„În ultima lună, la trei-patru zile, tot făcea controale. În data de 7 martie după ce a văzut-o doamna doctor a spus că nu mai pleacă acasă, că în curând va naște și să rămână în spital (…) Astăzi am aflat că pe data de 7 martie, la ora 10.00, i s-au făcut analize, dar nu a fost așa. Copilul când era la Terapie Intensivă au spus că are Staphylococcus aureus, apoi ni s-a zis că nu mai e ăsta, că e streptococul beta-hemolitic”, a declarat Dumitru Hârtopeanu, tată fetiței, pentru sursa citată.

Bebeluș mort în Maternitatea Botoșani. Starea fetiței s-a degradat într-un ritm galopant

Mama susține că, imediat după ce a născut, medicii i-au spus că fetița este sănătoasă și că vor pleca în curând acasă. Coșmarul a început în noaptea de 9 spre 10 martie. Deși se afla la prima sarcină, Raluca și-a dat seama că ceva nu era în regulă cu fetița. Le-a spus imediat medicilor, care i-au spus că bebelușul are doar colici.

„Am născut și mi-au spus că e foarte bine copilul, mi l-au dat să îl pup și m-au coborât la Reanimare. M-au ținut acolo să îmi facă tratamentul, mi-au adus la un moment dat fetița, am văzut-o un pic și abia pe 9 martie m-au urcat în salon. Mi-au adus fetița, a fost totul bine ziua, iar seara au venit medicii și au spus că totul este ok și este bine și pe 10 martie vom merge acasă. La ora 03.00 noaptea, când a venit o doamnă să îmi aducă laptele, i-am spus că fetița are febră. A spus că nu are febră, ci are colici și mi-a adus ceva pentru colici, după care a plecat. Eu i-am spus din nou că are febră și, deși sunt la prima sarcină, îmi dau seama că ceva nu e în regulă”, a spus Raluca.

Anchetă în cazul unui bebeluș mort în Maternitatea Botoșani

Tânăra spune că a cerut ajutor, cu fetița în brațe, pe holurile Maternității, dar a fost trimisă în salon. Abia spre dimineață, medicii au consultat-o pe fetiță.

„Am ieșit pe hol, în sala de gardă a asistentelor, nu era nimeni. Am ieșit cu fetița pe hol, am mers în alte săli și a ieșit somnoroasă doamna care mi-a adus laptele. Dimineață când a revenit s-a uitat și a spus că va merge să cheme o asistentă dar se teme să o cheme că dorm și să nu o deranjeze. Au început să țipe la mine că de ce nu am anunțat mai din timp. Păi eu am anunțat… Au luat fetița, eu am început a plânge și am reușit să intru unde au dus-o. Deja era pusă cu tubul de oxigen, era vânătă. Fetița ofta, nu putea să respire, și după câteva ore a murit. Nu mi-au făcut nicio analiză la internare. Nu mi-a spus nimeni că ar fi vreo problemă. Pe 27 februarie am făcut analize și nu era niciun stafilococ, niciun streptococ”, a precizat Raluca Hârtopeanu.

Tatăl a luat sicriul cu trupul neînsuflețit al fetiței, pe care l-a dus acasă luni. Soția sa a fost externată astăzi. Cei doi părinți își vor înmormânta copila pe care o vor mai vedea în pozele pe care au reușit să i le facă în primele ore de viață.

„Nu a fost tratat copilul cum trebuia, când am cerut să vină la mine o asistentă trebuia să vină, cred că vin să lucreze, nu să doarmă, când avem nevoie ar trebui să fie lângă noi”, a spus cu amărăciune mămica.

Nu este singurul bebeluș mort la Maternitatea Botoșani

În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Ancheta se va desfășura sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Și la nivelul Spitalului Județean Mavromati a fost declanșată o anchetă.

„În cursul zilei de luni conducerea spitalului a întrunit comisia care anchetează toate decesele până la un an care se va ocupa în zilele următoare de ancheta în cazul nou-născutului care a decedat în ziua de 10 martie în cadrul Secției Neonatologie. În momentul în care la copil a apărut febra, în jurul orei 05.00 dimineața, medicii au recoltat analize medicale, hemocultura care a pus în evidență prezența streptococului beta-hemolitic de tip B la nou-născut. S-a inițiat tratamentul cu antibiotic în doză dublă, în jurul orei 10.00 copilul a făcut primul stop, s-a efectuat resuscitarea, iar apoi au mai urmat alte două stopuri”, a precizat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, pentru sursa citată.

Fetița nu este singurul nou-născut care a murit în condiții suspecte la această maternitate. În septembrie 2016, un alt bebeluș a murit la 30 de ore de la naștere din cauza unei unei bronhopneumonii cu streptococ beta-hemolitic de grup B. Cazul este anchetat în continuare de procurori.

sursa: libertatea.ro

Categoria de subiect: bebelus mort; maternitatea botosani; dosar penal pentru ucidere din culpa
Adaugati un comentariu: