Cauta:

CAPRICIILE VREMII - Intervenţii în tot Maramureşul. Ploile au topit zăpada. E pericol de inundaţii - VIDEO ŞI GALERIE FOTO

Categorie: Social | Autor: Cătă ŢINEGHE | (04 februarie 2017, 23:52)

Ploile abundente căzute în ultimele ore în județul Maramureș, concomitent cu topirea zăpezii și formarea de zăpoare de gheață, au dus la creșteri ale nivelurilor cursurilor de apă din județ.

Încă de dimineața zilei de vineri, pompierii militari au intervenit în mai multe localități, împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, pentru a înlătura efectele creșterii debitelor. Personalul ISU Maramureș a acționat în municipiul Baia Mare, în orașul Târgu Lăpuș şi în comunele Șieu și Copalnic Mănăștur, pentru decolmatarea podețelor, în scopul prevenirii inundării gospodăriilor din zonă.

# În luptă cu zăpoarele

Pompierii militari maramureșeni au intervenit și în sprijinul comunităților amenințate de topirea zăpezilor și creșterea nivelului apelor. Personalul Secției de Pompieri Vișeu de Sus, alături de reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență acționează, sub coordonarea lui Sebastian Lupuț, prefectul județului Maramureș și a col. Mureșan Ioan-Daniel, inspector șef al ISU Maramureș, pentru deblocarea drumului de acces către mai multe gospodării de pe Valea Vaserului. 70 de persoane au rămas izolate în zonă, din cauza zăpoarelor de gheață care au acoperit drumul pe o distanță de circa 6 kilometri. Acestea au afectat și 6 gospodării. La intervenție participă și reprezentanți ai Serviciului de Gospodărire a apelor, precum și personalul Serviciului Salvamont din Borșa și Vișeu de Sus.

# Explozie controlată la Onceşti

Împreună cu autoritățile locale, pompierii organizează și un transport de alimente de strictă necesitate. Din informațiile disponibile la această oră, printre cei izolați nu există persoane care să necesite asistență medicală de urgență, dar un echipaj SMURD, însoțit de dr. Macovei Valentin, directorul medical al Spitalului din Vișeu de Sus, se află în zonă pentru a acorda, la nevoie, îngrijiri. Pe parcursul zilei de sâmbătă, până la ora 13.00, pompierii militari maramureșeni au efectuat 13 intervenții în județ. În jurul orei 11.30, echipa pirotehnică a ISU Maramureș a inițiat o explozie controlată, menită să distrugă podul de gheață format pe râul Iza, pe raza localității Oncești. Zăporul, în lungime de circa 7 kilometri, cu o lățime medie de aproximativ 30 de metri a rezistat, iar pompierii aflați la fața locului, coordonați de către col. Sîrb Ioan-Ioniță, prim adjunct al inspectorului șef, efectuează acum o misiune de recunoaștere, în aval, pentru identificarea unei zone potrivite pentru o nouă detonare.

Tot astăzi, pompierii militari ai Punctului de lucru Șomcuta Mare au decolmatat un podeț peste pârâul Bârsău, pe raza localității Buciumi, pentru a evita inundarea Drumului European 58. Personalul Detașamentului de Pompieri “Căpitan Marchiș Adrian” Baia Mare a acționat în municipiu la evacuarea apei- provenită din scurgeri de pe versanți și topirea zăpezii- din subsoluri și anexele afectate.

# Apă potabilă și hrană pentru izolaţii din Valea Vaserului

 În cursul dimineții de 4 februarie, succesiv au pornit la vale două zăpoare din zona superioară a râului Vaser. La ora 9,30, ghețurile din cele două zăpoare au ieșit din albie, au acoperit pe o înălțime de circa 3 metri drumul de acces către gospodăriile din zonă și au avariat grav 6 gospodării. Circa 70 de persoane au fost izolate, lipsindu-le apa potabilă și hrana. La ora 13,30, prefectul Sebastian Mihai Lupuț, împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș, ai primăriei Vișeu de Sus și ai Sistemului de Gospodărire a apelor Maramureș, au verificat zona calamitată, luându-se imediat măsuri de decongestionare a drumului de acces și de scoatere a ghețurilor din gospodării. Deoarece lungimea zonei calamitate este de circa 4 km, în momentul de față se execută cu prioritate lucrări de asigurare a accesului la drumul principal, urmând ca în cursul zilei de mâine să se procedeze la scoaterea ghețurilor din gospodării.

O persoană în vârstă de 58 de ani, a cărei casă a fost cel mai grav afectată, a fost evacuată. Celor afectați, personalul SMURD le-a asigurat asistență medicală. La dispoziția prefectului Sebastian Mihai Lupuț, li s-au distribuit persoanelor izolate apă potabilă și hrană. În cursul zilei de mâine, pompierii vor transporta la fața locului apă menajeră.

În jurul prânzului a fost deblocat și zăporul de pe Valea Rădeasa, astfel încât, la momentul de față, pe râul Vișeu și pe afluenții săi a fost asigurată scurgerea liberă a apei.

 Intervenţia de la Copalnic a fost anunţată şi de către reprezentanţii ISU Maramureş. “Echipa pirotehnică a ISU Maramureș va acționa astăzi la distrugerea, prin explozie controlată, a unui zăpor de gheață de circa 400 de metri lungime, format pe râul Cavnic, pe raza localității Lăschia, comuna Copalnic Mănăștur. La această oră, se mențin avertizările hidrologice cod portocaliu pe râurile Tisa, Iza și Lăpuș, respectiv cod roșu, la Statia Hidrometrică Valea Vișeului, de pe cursul râului Tisa”, au arătat reprezentanţii ISU Maramureş.

# Alte intervenţii în lanţ

În cursul zilei de sâmbătă, până la ora 19.00, pompierii militari maramureșeni au efectuat 15 intervenții în sprijinul comunităților amenințate de topirea zăpezilor și creșterea nivelului apelor.

Personalul Secției de Pompieri Vișeu de Sus împreună cu reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și Serviciului Salvamont din Borșa și Vișeu de Sus a acționat, sub coordonarea lui Sebastian Lupuț, prefectul județului Maramureș și a col. Mureșan Ioan-Daniel, inspector șef al ISU Maramureș, pentru deblocarea drumului de acces către mai multe gospodării de pe Valea Vaserului. 70 de persoane erau izolate în zonă, din cauza zăpoarelor de gheață care au acoperit drumul pe o distanță de circa 4 kilometri și au afectat 6 gospodării.

O persoană în vârstă de 58 de ani, a cărei casă a fost cel mai grav afectată, a fost evacuată. Personalul SMURD a asigurat asistență medicală celor afectați. La dispoziția prefectului Sebastian Mihai Lupuț, li s-au distribuit persoanelor izolate apă potabilă și hrană. În cursul zilei de mâine, pompierii vor transporta la fața locului apă menajeră. Tot astăzi, a fost deblocat și zăporul de pe Valea Rădeasa. În momentul de față, pe râul Vișeu și pe afluenții săi a fost asigurată curgerea liberă a apei.

În această după amiaza, echipa pirotehnică a ISU Maramureș a inițiat o a doua explozie controlată, menită să distrugă podul de gheață format pe râul Iza, pe raza localității Oncești. Cursul apei a fost deblocat doar parțial și nu a putut fi îndepărtat nici după intervenția autorităților locale cu utilaje specializate. În acest moment, nici o gospodărie nu este în pericol, dar, în funcție de evoluția situației, pirotehniștii ISU Maramureș ar putea executa, mâine, o nouă explozie controlată.

Galerie:
Video:

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version 10.0.0 or greater is not installed.

Get Adobe Flash Player
Categoria de subiect: capricii vremii; interventii; zapoare rauri; februarie; maramures
Adaugati un comentariu: