Cauta:

Capuşele, inamici de temut pentru om şi animalele de companie

Categorie: Eveniment | Autor: Dragos HOJDA | (20 aprilie 2017, 08:46)

Apropierea zilelor călduroase readuce în discuţie problema căpuşelor. Care pot fi periculoase atât pentru om, cât şi pentru animalele de companie. Băimărenii care au prieteni patrupezi deja fac primele drumuri pe la medicul veterinar pentru a-şi lua măsurile de precauţie care se impun. Dumitru Angheluţă, dresor de câini, spune că proprietarii de câini din oraş trebuie să aibă grijă şi la alte lucruri în această perioadă. Cu atât mai mult cu cât vin zilele în care zonele de agrement din jurul municipiului reşedinţă de judeţ sunt luate cu asalt de oameni, dar şi de animale.

Cu căţel, cu purcel, toată lumea la iarbă verde. Or, orice proprietar de câine ştie că tratamentele pentru animalele de companie nu sunt deloc ieftine. „Contează foarte mult locurile în care sunt scoşi câinii afară. Să nu te bazezi pe faptul că dacă îl duci legat sau stă în curte, nu se va întâlni cu căpuşe.

Acestea sunt transportate de vânt, de oameni pe haine, alte animale ş.a.m.d. Trebuie să fie deparazitaţi câinii extern, este foarte important acest lucru. Să se respecte şi deparazitările interne, pentru că se transmit şi la alţi căţei, care nu au nicio vină că tu nu ţi-ai deparazitat câinele. Proprietarii de câini trebuie să aibă grijă la înţepăturile de albine, viespi…O astfel de înţepătură poate să fie fatală, de exemplu atunci când câinele este muşcat de limbă sau înghite. Este acel instinct de vânătoare. Se sufocă. Începe sezonul de ieşit cu câinele la un lac sau iarbă verde. Trebuie să ţii cont că temperatura apei este scăzută, poate să răcească animalul”, spune Angheluţă.

Perioada zilelor caniculare este mai greu de suportat de către animale. Tocmai de aceea specialiştii spun că prietenii patrupezi trebuie să aibă apă la discreţie, să nu rămână închişi în maşini, până când se fac cumpărăturile sau se intră undeva, pentru că pot să moară.

„Trebuie mare grijă la alimentaţie. Dacă patrupedul primeşte o mâncare bogată în proteine şi nu este plimbat suficient, riscă să apară probleme de piele, eczemă”, a concluzionat dresorul din Baia Mare.

Este ştiut faptul că omul se poate îmbolnăvi de Boala Lyme din cauza căpuşelor, iar câinele poate face Babesioză, boli care afectează sistemul nervos, muscular şi organele interne şi care duc la deces.

„Deja au apărut căpuşele. Am fost la veterinar, am un câine şi erau acolo căţei care au venit că aveau căpuşe. Ne luăm măsurile de precauţie, dăm cu picuri în zona gâtului, mai o zgardă, pentru că e mai bine pentru toată lumea. Dar toată povestea asta, cu căpuşele, e de câţiva ani. Până acum nu ştiai de atâtea căpuşe”, a spus Mihai, proprietar de câine.

Eleonora Gheţe, directorul Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Baia Mare, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, că din luna aprilie administraţia locală a intrat cu un plan de acţiuni pentru tot ceea ce înseamnă ţânţari şi căpuşe.

Categoria de subiect: capuse animale companie; catei animale muscatura; babesioza capusa caine
Adaugati un comentariu: