Cauta:

Cărţi pentru românii din Ucraina

Categorie: Social | Autor: Dragos HOJDA | (19 mai 2017, 08:16)

Continuă campania autorităţilor din România de a duce carte românească pentru românii de dincolo de Tisa. Cel mai recent transport către aceşti români a fost de 5.000 de cărţi şi manuale şcolare care au ajuns în localităţile Cărbuneşti şi Slatina, Ucraina. Ele au fost donate Liceului „Mihai Eminescu” din Slatina şi Şcolii româneşti din Cărbuneşti.

Prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, a declarat că aceste cărţi au fost donate de maramureşeni şi de alţi români, în cadrul acţiunii de colectare organizate de Instituţia Prefectului şi Centrul pentru Transformare Socială toamna trecută.

„În holul Palatului Administrativ au fost amplasate, în luna octombrie anul trecut, patru puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. În decurs de o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărţi de poveşti, de la beletristică la cărţi de specialitate. Două ONG-uri din Bucureşti şi-au adus un aport consistent: Asociaţia Eurocentrica - peste 500 de volume donate şi Asociaţia George Ogăraru pentru cultură şi sport - peste 3.400 de cărţi şi manuale noi sau în stare foarte bună. Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, numărul manualelor donate a crescut semnificativ. Parte din aceste volume au ajuns în comunităţile româneşti din Apşa de Mijloc, Dobric şi Plăiuţ, în cursul lunii decembrie. În luna februarie, volohii din Poroşcovo şi din câteva localităţi învecinate au primit un dar constând în 1.000 de abecedare şi cărţi pentru preşcolari”, a explicat Lupuţ.

În data de 16 mai, reprezentanţii Prefecturii Maramureş s-au deplasat în Ucraina, ducând cu ei 5.000 de cărţi, care vor fi sortate de bibliotecarii şcolii şi vor fi disponibile pentru elevii celor două instituţii de învăţământ.

„Astfel, ultimul transport de cărţi a ajuns în Ucraina, de acum românii de dincolo de Tisa putându-se bucura de întreaga donaţie a maramureşenilor, care a numărat circa 15.000 de volume. Gestul iubitorilor de carte din Maramureş a fost apreciat de fraţii noştri din Ucraina, care s-au arătat încântaţi şi recunoscători. Prin intermediul cărţilor de beletristică, de ştiinţă, al cărţilor pentru preşcolari şi al manualelor donate, românii de dincolo de Tisa vor rămâne aproape de limba română şi vor putea să se bucure de operele scriitorilor români”, a concluzionat Lupuţ.

Categoria de subiect: carti romani ucraina; romani tisa ucraina; carte romaneasca
Adaugati un comentariu: