Cauta:

Cod portocaliu de ninsori până vineri dimineață. Se circulă în condiții de iarnă pe mai multe drumuri

Categorie: Eveniment | Autor: Infomm | (20 aprilie 2017, 08:25)

Cod portocaliu de ninsori până vineri. Meteorologii au emis joi o nouă avertizare meteo de ninsori abundente în zonele montane. România este traversată de un ciclon, care determină o răcire accentuată și ninsori abundente. Vremea este neobișnuit de rece și în Capitală, iar sâmbătă dimineață temperaturile vor coborî până la -2 grade.

E iarnă în toată regula în mai multe zone din țară, deși, calendaristic, suntem în mijlocul primăverii. Pe mai multe drumuri din județele Vrancea, Buzău, Dâmbovița, Brașov, Vâlcea, Gorj, Cluj, Harghita, Neamț, Prahova și Argeș, se circulă în condiții de iarnă.

În județul Gorj, drumul Transalpina (DN67C) este închis, după ce a nins abundent în zonă în noaptea de miercuri spre joi. Între Novaci și Rânca, drumarii acționează în zonă cu utilaje de deszăpezire și împrăștie material antiderapant. Totodată, polițiștii acționează în zona Novaci și nu permit mașinilor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă să circule spre Rânca.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, ninge puternic, joi dimineață, în județul Cluj, pe autostrada A3 Turda-Gilău. Drumarii susțin că stratul de zăpadă depus prima bandă măsoară pe alocuri un centimetru.

În județul Harghita, traficul feroviar este oprit între stațiile Sânsimion și Băile Tuşnad, după ce un copac a căzut pe calea ferată din cauza vântului puternic. Începând de la ora 6:30, două trenuri sunt oprite în staţiile Sâncrăieni şi Sânsimion.

În județul Hunedoara, circulația trenurilor pe ruta Petroșani – Simeria a fost blocată în această dimineață, din cauza unui arbore doborât de vânt pe calea ferată. Traficul feroviar a fost oprit între stațiile Bănița și Crivadia. Din acest motiv, trei trenuri de persoane au acumulat întârzieri (IR 1835 București – Cluj-Napoca, 143 de minute; IR 1822 Arad – Constanța, 151 de minute; Regio 2023 Târgu Jiu – Simeria, 40 de minute).

Ninge și în județul Covasna, în Pasul Oituz. Pe DN11, zăpada s-a depus pe carosabil, iar camioanele înaintează cu greu, în spatele unui utilaj de deszăpezire.

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări de vreme rea, în vigoare până mâine la prânz. Polițiștii le recomandă șoferilor să nu plece la drum în zonele, vizate de codul portocaliu și codul galben de ninsori, dacă mașinile acestora nu sunt echipate cu anvelope de iarnă.

Totodată, din cauza vântului puternic, porturile Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea, Midia și Mangalia au fost închise.

Cod portocaliu până vineri dimineață

Meteorologii au emis, joi un nou cod portocaliu de ninsori, valabil până vineri, la ora 14.

Astfel, de miercuri, de la ora 16, până joi, la ora 9, în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, ninsorile vor fi abundente, se va depune strat consistent de zăpadă, vântul va avea intensificări cu rafale de 60…70 km/h, iar pe creste peste 80…90 km/h, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea. În zona joasă de relief a județelor Buzău și Vrancea vor fi ploi importante cantitativ și se vor cumula peste 50 l/mp.

De asemenea, de joi, de la ora 18, până vineri, la ora 14, în cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, local însemnate cantitativ, iar în zona de munte a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind zăpada.

În plus, meteorologii au prelungit și codul galben de ninsori. Astfel, până joi, la ora 9, în zona de munte, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei și a Maramureșului și în nordul Olteniei și al Dobrogei, vor fi precipitații abundente. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp, iar pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali, se vor cumula 50…60 l/mp. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă, iar local în Moldova, Transilvania și Maramureş și trecător în zona deluroasă din sud, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55…65 km/h.

De asemenea, de joi, ora 18, până vineri, ora 14, vor fi precipitaţii mai ales în regiunile estice și centrale, unde cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp. În Moldova și Transilvania treptat vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul țării, precum și în deltă, vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55…65 km/h.

Circulație feroviară oprită în județul Brașov

Ninsorile și vântul puternic au făcut probleme ieri. Circulația feroviară a fost oprită, joi, pe magistrala 300, în județul Brașov, între Predeal și Timișul de Sus din cauza unor arbori căzuți pe șine. 12 trenuri de călători au rămas blocate în gările Predeal și Brașov.

Trenurile afectate de vremea rea:

– IR 346 Bucuresti Nord – Viena

– IR 1633 Bucuresti Nord – Brasov

– IR 1635 Brasov – Bucuresti Nord – Constanta

– IR 1622 Timisoara Nord – Bucuresti Nord

– IR 1746 Baia Mare – Bucuresti Nord

– IR 1731 Brasov – Ploiesti Sud – Galati

– R 3012 Brasov – Bcuresti Nord

Călătorii din trenurile rămase blocate au primit ceaiuri calde, pentru a face față vremii reci.

Traficul feroviar a fost oprit, joi, și pe secția CF Merisor (județul Hunedoara), tot din cauza prăbușirii unui arbore pe calea ferată. Totodată, din pricina prăbușirii unui arbore pe carosabil, ca urmare a vântului puternic, circulația rutieră pe DN 1E (Râșnov-Poiana Brașov) a fost întreruptă pe ambele sensuri.

Circulația rutieră s-a desfășurar joi în condiții de iarnă pe anumite segmente de drumuri naționale din județele: Harghita (DN13B, DN12C, DN15, sectorul de drum Toplița – Borsec,), Vâlcea (DN7A – zona Voineasa), Gorj (DN67C – sector Novaci – Rânca), Mehedinți (DN67D – sector Stănești – Valea Cernei), Brașov (DN1A – sector Cheia – Săcele).

Totodată, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în 10 localități din 6 județe (AB, MS, GJ, OT, MH, TR) fiind afectați 1525 de consumatori.

În Pasul Tihuța a nins abundent, iar polițiștii de la Rutieră au intervenit pentru a se asigura că mașinile de tonaj mare nu urcă în Pasul Tihuța fără a fi dotate corespunzător de iarnă.

sursa: libertatea.ro

Categoria de subiect: cod portocaliu de ninsori; se circula in conditii de iarna; meteorologi
Adaugati un comentariu: