Cauta:

COMUNA PRIMITIVĂ DIN… MUNICIPIU Romii din blocurile de pe Horea 46 A şi B, fără apă şi electricitate

Categorie: Eveniment | Autor: Dragos HOJDA | (08 martie 2017, 08:44)

Problemele comunităţilor de romi din Baia Mare sunt aceleaşi de ani de zile.Autorităţile locale au venit cu fel de fel de promisiuni, de care în final s-a ales praful, în mare parte. Craica există în continuare, pe Pirită viaţa îşi urmează cursul firesc, iar mizeria există în continuare în zona blocurilor Horea 46 A şi B.

Reprezentanţii comunităţilor de romi au venit să ceară ajutorul Instituţiei Prefectului în legătură cu problemele cu care se confruntă, una dintre acestea fiind cea a curăţeniei. O delegaţie formată din angajaţi ai Serviciului Public Asistenţă Socială şi reprezentanţi ai comunităţilor de romi din Baia Mare a fost primită în 6 martie de subprefectul Gavriş Ardelean. Bogdan Gavra, directorul SPAS, a precizat că dorinţa lor este aceea de a fi sprijiniţi de Instituţia Prefectului prin demersuri la alte instituţii ale statului.

55 de familii, o singură sursă de apă

Problemele semnalate au fost mai multe. Astfel, romii de pe Horea 46 B doresc sprijin pentru curăţenie, situaţia fiind critică mai ales de când nu există apă la grupurile sanitare. Blocul urmează să fie reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii, după organizarea unei licitaţii. Pe Horea 46 A, problemele cu curăţenia sunt, de asemenea, mari, iar aici este oprită energia termică din cauza restanţelor. Oamenii ar prefera ca energia termică să nu fie furnizată la comun, ci individual, pe fiecare apartament, pentru ca locuitorii să poată face economii atunci când doresc.

Nu este singurul loc din oraş unde apa este o problemă. Pe Pirită, 55 de familii se alimentează de la o singură sursă de apă. Majoritatea familiilor locuiesc aici de peste 20 de ani, a explicat Bogdan Gavra, şi totuşi încă nu au forme legale. Romii spun că, în momentul în care ar primi legal un teren în folosinţă, ar fi dispuşi să îşi plătească utilităţile şi să îşi ridice case, pentru că mulţi lucrează şi au o sursă de venit.

„Starea de provizorat şi demolarea periodică a caselor, însă, îi face să nu depună eforturi pentru propriul confort. Cu toate acestea, copiii merg pe jos în condiţii grele, pentru că romii vor să se integreze”, a explicat directorul SPAS Baia Mare.

În Craica, eterna problemă

A fost adusă în discuţie şi problema Craica, unde multe persoane din cele 146 de familii au buletine provizorii, neavând un domiciliu legal. Din acest motiv, copiii sunt adesea amânaţi sau refuzaţi atunci când doresc să se înscrie la şcoală. Tot aici există probleme cu energia electrică, racordurile fiind f

ăcute ilegal prin surse de la blocurile învecinate.

La şedinţa cu subprefectul de Maramureş, reprezentanţii comunităţii au cerut să se facă demersuri pentru a se afla statutul liniei ferate din zonă, întrucât, atâta vreme cât aceasta este funcţională, legea împiedică ridicarea unor construcţii pe o distanţă de 15 metri de o parte şi de alta a liniei. Cei prezenţi au cerut containere pentru zona Craica, afirmând că, dacă acestea ar fi amplasate în zonă, comunitatea s-ar ocupa de strângerea gunoaielor.

Pericol de prăbuşire a unui bloc în Ferneziu

Lipsa containerelor a fost semnalată şi în Ferneziu. Aici, pe anumite străzi, romii au case vechi, unele de 30 de ani, fără a deţine, însă, forme legale. Tot în Ferneziu, pe strada Pârâului nr. 15, s-a cerut ajutor pentru renovarea unui bloc, fost cămin al minei Herja, în care locuiesc 12-15 familii. Blocul are grave probleme cu structura acoperişului şi a pereţilor, familiile aflându-se în pericol.

Bogdan Gavra a solicitat identificarea unor fonduri guvernamentale sau europene pentru finanțarea unor locuințe de necesitate, care ar rezolva o parte dintre problemele cu care comunitățile rome se confruntă. Subprefectul Gavriș Ardelean i-a asigurat pe cei prezenți că rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii este o chestiune de interes general, nu doar a acestei comunități. El a subliniat, însă că e necesar ca, atunci când se fac investiții, ele să se și păstreze, să nu se distrugă din neglijență sau din rea-voință. Subprefectul le-a spus reprezentanților comunităților rome că este necesară implicarea lor, în calitate de lideri, pentru ca investițiile din comunități să fie durabile.

În ceea ce privește problema locuințelor modulare, subprefectul a precizat că acestea se află pe inventarul ISU Maramureș, fiind destinate victimelor situațiilor de urgență. Ardelean a decis ca, în zilele următoare, să facă o deplasare în toate comunitățile de romi din municipiul Baia Mare. În plus, autoritățile s-au angajat să facă demersuri pe lângă ISJ Maramureș pentru a se acorda atenție sporită înscrierii la școală a copiilor de etnie romă.

La finalul întâlnirii, Claudia Costea, reprezentantă a SPAS Baia Mare, a precizat că, timp de o lună, au avut loc consultări cu romii din comunitățile băimărene. Va fi redactat, în perioada următoare, un memoriu care va cuprinde problemele acestora, documentul urmând să ajungă la toate instituțiile maramureșene care ar putea avea un rol în rezolvarea lor. Fiecare comunitate de romi are un grup de inițiativă, care ar urma să ajute autoritățile în demersurile lor.

FOTO vocearomilor.ro

Categoria de subiect: romi baia mare; baia mare tigani; tigai blocuri bm
Adaugati un comentariu: