Cauta:

Coşmarul mineriadelor

Categorie: Editorial | Autor: Dorin ȘTEF | (16 ianuarie 2017, 16:06)

Fără să facă prea mare vâlvă, dosarul „Mineriada” îşi urmează cursul firesc şi aduce în faţa procurorilor tot felul de personaje pitoreşti, care populau spaţiul public în anii ‘90. Mulţi dintre ei credeau că au scăpat. Mulţi au fost răsplătiţi, de-a lungul anilor, cu funcţii şi demnităţi, motiv pentru care au acumulat averi fabuloase.

In anii ‘90, în România nu funcţiona statul de drept. Cei care au haiducit s-au îmbogăţit. Politicienii aveau imunitate pentru tot ce făceau. Chiar dacă în urma lor rămâneau cadavre, niciun procuror nu cuteza să îi incrimineze. Oamenii de afaceri dădeau tunuri de milioane şi miliarde de lei, fără ca inspectorii de la fisc să le pună întrebări incomode.

Mineriadele au fost, pe acest fond, acţiuni paramilitare care atentau la securitatea statului, fără ca forţele armate să riposteze. Toată ţara ştia cine sunt responsabilii şi care sunt scopurile acestor acţiuni: înăbuşirea oricăror tentative de democratizare a societăţii româneşti, respectiv împiedicarea aplicării punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara.

Efectul mineriadelor a fost devastator: România a încremenit într-o pseudotranziţie timp de 10 ani. Si nimeni nu a plătit pentru asta. Detenţia lui Miron Cozma e o floare cu care nu se face primăvară.

Faptele de la Revoluţie şi de la Mineriade nu se pot prescrie. Chiar dacă autorii nu mai sunt în viaţă, condamnarea lor este necesară. Pentru că istoria e cea care judecă. Ar fi nedrept ca un personaj să rămână în memoria colectivă drept un „preşedinte luminat”, când de fapt era un criminal odios.

Categoria de subiect: mineriade; politicieni; procurori; actiuni paramilitare
Adaugati un comentariu: