Cauta:

COSTURI - Cât cheltuie maramureşenii pentru masa de Paşti

Categorie: Economie | Autor: Crina STAN | (13 aprilie 2017, 13:39)

Cu cât ne apropiem de marea sărbătoare creştină, cu atât supermarketurile se aglomerează. Este

suficient să intri într-unul, la ora prânzului, pentru a-i vedea pe băimăreni parcurgând raion după raion, cu coşurile tot mai pline.

Coşul de cumpărături pentru masa tradiţională şi alte cumpărături specifice presupune un buget mai mare decât cel obişnuit. Ileana Ica spune că se lasă cuprinsă de febra sărbătorilor şi cheltuieşte mai mult decât pentru coşul de cumpărături dintr-o săptămână obişnuită.

„De sărbători e nevoie de mai multe cumpărături. De obicei, eu şi soţul stabilim un buget de acasă. Nu de alta, dar banii se fac greu. Prima dată cumpărăm mezelurile, că alea-s cele mai scumpe. Aproape jumătate din bani merg pe carne. Ce să faci, e nevoie. Anul trecut, am luat un miel, anul acesta am renunţat să cumpărăm. Preţul este prea mare. Am luat băutură şi prăjituri de vreo 100 de lei, iar pe mezeluri am cheltuit mai bine de 200 de lei. Pe lângă astea, am mai cumpărat şi ce mai trebuie pentru prepararea mâncării şi multe altele. Ajungem uşor la suma de 350 lei. Pe lângă mâncare, mai e nevoie de haine noi. Ştiţi cum se zice, de Paşti e nevoie de ceva nou pe tine. Mi-am cumpărat o rochie nouă, care a costat 160 de lei. Le-am luat copiilor haine şi, uite-aşa, s-au dus vreo 700 lei”, a declarat băimăreanca.

# Cei de la sat reduc din cheltuieli

Dacă pentru orăşeni totul trebuie cumpărat şi, astfel, efortul financiar este considerabil mai mare, cei care trăiesc la ţară sau au familie acolo îşi pot reduce cheltuielile. „Am făcut cumpărături de aproximativ 250 de lei. Am cumpărat mult suc şi prăjitură. Carne avem, slavă Domnului! Am tăiat un miel şi două găini. Ouă la fel, o strâns soţia vreo 40, să avem pentru prăjitură şi pentru a ciocni de Paşti. Aproape totu-i natural la noi. Animalele sunt crescute sănătos. Ne gospodărim cum putem”, a precizat Vasile, în vârstă de 49 ani.

# Cadouri de Paşti

În ceea ce priveşte cadourile de Paşti, majoritatea băimărenilor cheltuie în medie aproximativ 200 de lei. Alin, soţ şi tată a trei băieţi, şi-a obişnuit soţia în fiecare an, cu un mic cadou de Paşti. „În fiecare an îi dăruiesc soţiei mele un cadou. Cum cumpărăm de Crăciun, aşa trebuie şi de Paşti. I-am luat un călcător nou. Cel vechi nu mai mergea bine”, a precizat Alin. „I-am luat iubitului meu un tricou personalizat. Şi-a dorit mult un tricou cu jocul lui preferat. Am cheltuit în jur de 80 de lei. Nu prea cumpăr cadouri scumpe, atenţia contează”, a arătat Cristina, în vârstă de 28 ani.

Categoria de subiect: costuri; cheltuieli; masa de pasti; Invierea Domnului; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: