Cauta:

Europa are nevoie de o capitală culturală în Baia Mare

Categorie: Editorial | Autor: Dorin ȘTEF | (12 septembrie 2016, 14:38)

Între deschiderea anului școlar (pe 12 septembrie) și tradiționala Sărbătoare a Castanelor (23-25 septembrie), Baia Mare va da un examen important, în fața unui juriu, pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene, în anul 2021.

Unii spun că nu avem nicio șansă în fața unor competitori de talia București, Cluj și Timișoara. Ba mai mult, în unele cercuri, municipiul Cluj-Napoca e cotat drept favorit, din pricina numeroaselor evenimente culturale care s-au desfășurat în acest an, în orașul de sub Feleac. Alții spun că Baia Mare e de fapt prima, într-un clasament provizoriu, grație unui dosar întocmit impecabil.

Mai sunt și persoane care se îndoiesc că Baia Mare ar putea gestiona un astfel de proiect sau că nu ar merita acest lucru. Nimic mai fals. Baia Mare merită, mai mult decât Cluj, Timișoara și București, să capete acest titlu, din varii motive. În primul rând, pentru că, după ce autoritățile de la București au pus lacăt pe minerit, nu au investit niciun leu în relansarea economică a orașului și nici în infrastructură. Șoselele, aeroportul și căile ferate au fost lăsate de izbeliște. În al doilea rând, pentru că acest proiect are susținerea tuturor factorilor de decizie, a autorităților județene și locale din Maramureș și chiar din județele limitrofe. În al treilea rând, pentru că Baia Mare ar genera un pol de dezvoltare pentru întreaga zonă de nord-vest a țării. Și, nu în ultimul rând, pentru că în Baia Mare există o tradiție culturală de o mare profunzime și valoare. Și-apoi, să nu uităm că Baia Mare e capitala unui județ unde cultura populară autentică ființează în spațiul casnic cotidian, cu naturalețe și dezinvoltură. Europa are nevoie de o capitală culturală în Baia Mare.

Categoria de subiect: europa; capitala culturala; baia mare
Adaugati un comentariu: