Cauta:

HRISTOS A ÎNVIAT! – Bisericile din Maramureş au fost arhipline în Noaptea de Înviere. S-au sfinţit coşercile cu bucate atât noaptea, cât şi dimineaţa

Categorie: Social | Autor: Cătă ŢINEGHE,Crina STAN | (16 aprilie 2017, 12:07)

Bisericile din Maramureş s-au dovedit a fi neîncăpătoare în Noaptea de Înviere. Mii de oameni au luat cu asalt lăcaşele de cult ortodoxe ori catolice pentru a lua lumină şi a înălţa rugi către cer cu ocazia marelui praznic. O mare parte din credincioşi au decis să meargă în noaptea cea mare cu coşerci pline cu bucate pentru a fi sfinţite de feţele bisericeşti.

Ca de fiecare dată în ultimii ani, maramureşenii au primit Lumina de la Sfântul Mormânt. Ţinând cont de lucrările efectuate la Aeroportul Baia Mare, aceasta a fost adusă la Satu Mare şi mai departe distribuită şi în lăcaşele de cult din Maramureş. Oamenii au umplut bisericile până la refuz pentru a prăznui cea mai mare sărbătoare din calendarul creştin, Învierea Domnului.

# Lumină din lumină la Bisericuţa de Lemn

Peste o mie de credincioşi au fost prezenţi la slujba de Înviere oficiată la Parohia Ortodoxă „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. Perimetrul din jurul Bisericuţei de Lemn a fost plin ochi de oameni veniţi din convingerea că Liturghia le va aduce pace şi credinţă în suflete.

„Am adus ouă roşii, păscuţă, nişte umplutură, vin şi ceapă verde. Nu lipsesc niciodată de la Sfânta Liturghie de Paşti. Îmi aduce bucurie în suflet şi mă rog de fiecare dată pentru sănătate, fericire şi înţelegere”, a spus doamna Adela.

„Am venit pentru a mă ruga pentru înţelegere, pentru sănătate şi pentru dragoste. Obiceiul familiei noastre este de a veni la Liturghie şi apoi de a lua masa împreună, cu cei veniţi din străinătate sau alte părţi şi de a ne bucura împreună”, a explicat şi Maria.

Credincioşii au luat Lumină din Lumină, după care au înconjurat lăcaşul de cult, aşa cum spune tradiţia, moment urmat de scena cunoscută în care preotul întreabă la uşa bisericii "Cine este Împăratul Luminii?". S-a bătut toaca şi s-a cântat Troparul Învierii - "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le!".

A fost sărbătoare mare şi la greco-catolici. Credincioşii au umplut Biserica “Sfânta Cruce” de la RFN pentru a prăznui Învierea Domnului. Sute de oameni au fost prezenţi pentru a asista la mesajul ecumenic rostit de preoţi. “E una din cele mai mari sărbători de peste an, aşadar nu puteam lipsi. Ne-am obişnuit să venim la biserică, după care mergem acasă şi degustăm bucatele”, a explicat şi domnul Ştefan, venit cu coşercuţa plină de bucate. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la romano-catolici.

# Coşercuţe sfinţite noaptea şi dimineaţa

Cei care nu şi-au sfinţit coşercile cu bucate în Noaptea de Înviere au mai avut parte de încă o şansă în dimineaţa zilei de Paşti. Sute de maramureşeni s-au trezit cu noaptea-n cap, pentru ca, aşa cum spune obiceiul, pentru ca feţele bisericeşti să le sfinţească bucatele tradiţionale pregătite acasă. Obiceiul e valabil în toată lumea creştinătăţii, fie că vorbim de ortodocşi sau greco-catolici. Pentru cei care nu ştiu, tradiţia e veche de zeci de ani în Maramureş şi nord-vestul ţării.

“Avem copil mic, aşadar nu ne-am putut permite să mergem cu coşercuţa noaptea. Însă, ţinând cont că se oficiază liturghia în ziua de Paşti, am profitat de ocazie şi am venit să sfinţim bucatele. E o bucurie să degustăm mâncarea tradiţională după un post îndelungat”, a explicat şi Ioana.

# „Hristos a Înviat” nu este un simplu salut, este o mărturisire de credinţă şi un adevăr dumnezeiesc şi sfânt

De sărbătoarea Învierii Domnului 2017, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba Învierii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie solemnă la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de preoţii slujitori ai Sfântului locaş.

Slujba Învierii Domnului a fost oficiată pe esplanada Catedralei, în faţa unei mulţimi de aproape 15.000 de credincioşi sosiţi pentru a urmări această Sfântă Liturghie unică din cuprinsul unui an bisericesc. „Această noapte sfântă, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, prin care Iisus Hristos ne-a trimis Lumina Sa cea Dumnezeiască, este temeiul mântuirii noastre. „Hristos a Înviat” nu este un simplu salut, este o mărturisire de credinţă şi un adevăr dumnezeiesc şi sfânt. Acest adevăr mare şi sfânt că Hristos a Înviat din morţi se întemeiază pe credinţa noastră puternică pe care am primit-o din Scripturi, am primit-o prin cuvânt, am primit-o prin predica Sfinţilor Apostoli şi am întărit-o, iată, în istorie, cu 2000 de ani de mărturisire şi creaţie” Preasfinţitul Părinte a explicat miilor de credincioşi de ce slujba Învierii Domnului se face afară şi nu înăuntrul bisericii. „Slujba Învierii începe cu răspândirea luminii din Sfântul Altar. Această lumină pe care o primim de la Altar, ieşim cu ea în exterior, în întuneric, şi mărturisim că Lumina lui Hristos luminează tuturor, că Hristos este Lumina lumii, care luminează în întuneric şi întunericul nu poate cuprinde această lumină”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

# Sosirea Luminii Sfinte

La sărbătoarea Învierii Domnului de anul acesta, la fel ca anul trecut, Sfânta Lumină nu a putut fi adusă pe Aeroportul din Baia Mare, acesta fiind închis din cauza lucrărilor care se efectuează, astfel că a fost folosit Aeroportul din Satu Mare. De pe Aeroportul din Satu Mare, Sfânta Lumină a fost preluată de o delegaţie a Episcopiei, condusă de Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Delegaţia a sosit la Catedrala Episcopală din Baia Mare cu câteva zeci de minute înainte de ora 24, astfel că preoţii şi credincioşii au beneficiat nemijlocit de Sfânta Lumină şi la slujba Învierii din acest an. PS Episcop Iustin a oficiat, sâmbătă, 15 aprilie 2017, cu începere de la ora 24,00, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Slujba Învierii Domnului. Cu Lumina Sfântă în mâini, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, preoţi şi credincioşi au înconjurat sfântul locaş de închinare.

# Sfânta Liturghie din ziua de Paşti

Duminică, 16 aprilie 2017, înainte de ora 1 din noapte, imediat după slujba Învierii Domnului, PS Iustin a oficiat Sfânta Liturghie solemnă din ziua de Paşti, care s-a desfăşurat în interiorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Soborul a fost alcătuit din preoţii Catedralei, în frunte cu eclesiarhul sfântului locaş, Arhim. Dr. Casian Filip, cărora li s-a adăugat Pr. Dr. Adrian Roşca, medic la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, băimărean de origine. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop a rostit un scurt cuvânt de învăţătură, conform episcopiammsm.ro.

Categoria de subiect: Hristos a inviat; biserici arhipline; noapte Inviere; sfintire bucate coserci; baia mare sighetu marmatiei maramures
Adaugati un comentariu: