Cauta:

ACTUALIZARE - IARNĂ GREA - Baia Mare, greu de deszăpezit. Strat nou de zăpadă peste cel de gheaţă. Intervenţii pe şoselele din Maramureş - GALERIE FOTO

Categorie: Social | Autor: Cătălin ŢINEGHE | (04 ianuarie 2017, 13:45)

Iarna 2016 - 2017 pare a fi una dintre cele mai complicate din ultimii ani. Dovadă stau troienele de pe marginea drumului şi pelicula groasă de gheaţă de pe trotuare şi de carosabil de pe străzile din cartiere. Pentru autorităţile din Baia Mare deszăpezirea a fost un veritabil eşec, iar pentru băimăreni un chin prelungit chiar la săptămâni după prima ninsoare.

Ninsorile abundente s-au întors în primele zile ale anului. Din nou, zona municipiului Baia Mare a devenit una greu de deszăpezit, întrucât au rămas vizibile rezultatele ineficienţei din luna decembrie.

Firmă din Harghita, pe drumurile din Baia Mare

Marius Aoşan, directorul executiv al Direcţiei de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei Baia Mare spune că s-a acţionat încă din dimineaţa zilei de miercuri, 4 ianuarie. “Firma este SC Drumuri şi Poduri Harghita şi a acţionat încă de la ora 05.00 cu şase utilaje 8X4 cu lamă şi sărăriţă. De la prima oră până la ora 09.00 s-au consumat 24 tone de sare şi mai avem în stoc în prezent (n.red. În jurul orei 10.00) alte 20 tone de sare. Mai avem o maşină trimisă la Ocna Dej, iar firma mai are trei maşini cu sare, în vamă, în Republica Moldova”, a explicat Aoşan. Responsabilul a menţionat şi existenţa celor patru tractoare cu lamă şi sărăriţă ale Serviciului Public Ambient Urban, care intervin pe trotuare. În plus, alţi 30 asistaţi social care acţionează manual pentru îndepărtarea zăpezii şi a gheţii. De asemenea, potrivit lui Marius Aoşan, cei de la Urbis intervin cu nisip şi sare în staţiile de autobuz. “În privinţa carosabilului, s-a intrat doar pe urgenţa I, adică pe marile artere, dar şi în Firiza, Ferneziu, pe străzile în pantă, sensurile giratorii, pe poduri şi pe Dealul Groşiului”, a mai explicat Aoşan.

Un imens patinoar acoperit de un nou strat de zăpadă

Cu toate acestea, la orele dimineţii de 4 ianuarie, străzile din cartiere au rămas îngropate în zăpadă. Nici pe bulevarde situaţia nu era prea bună. E real şi faptul că ninsoarea nu a contenit. Cât despre trotuare, acestea au fost greu de parcurs în multe zone din oraş, unele chiar centrale. Puţinele utilaje existente interveneau, le-am văzut şi noi în oraş. Totuşi, ninsoarea abundentă şi faptul că nu s-a intervenit eficient în luna decembrie au îngreunat circulaţia rutieră şi, mai ales, pietonală. Din câte se ştie în clipa de faţă, în caietul de sarcini al contractului de negociere cu firma care acţionează în prezent sunt prevăzute 12 utilaje, la care s-ar mai putea adăuga şi altele. Ideea este ca oraşul să fie scos din zăpadă şi gheaţă. Autorităţile spun că se va acţiona în continuare cu sare şi nisip, se va interveni şi în cartiere după ce ninsorile se vor opri, după care s-ar putea trece chiar la intervenţia unor lame cu gheară, care să smulgă în totalitate gheaţa. Până atunci însă, prognoza meteo indică ger în zilele următoare, fapt care ar putea transforma municipiul Baia Mare într-un patinoar şi mai mare şi mai periculos decât până în prezent.

ACTUALIZARE - Comunicat Instituţia Prefectului Maramureş

Pe drumurile din județul Maramureș se acționează în vederea deszăpezirii și fluidizării traficului

Având în vedere atenționarea cod galben de fenomene meteorologice periculoase în zona de munte a județului Maramureș privind intensificări ale vântului și scăderea vizibilității prin viscolirea zăpezii, valabilă azi, 4 ianuarie, precum și căderile masive de zăpadă înregistrate în ultimele ore în tot județul Maramureș, atât Drumurile Județene, cât și Drumurile Naționale se află în acest moment în teren, acționând cu toate utilajele din bază.

În Pasul Gutâi au fost aduse în plus două utilaje, în total intervenindu-se cu 8 utilaje și un remorcher, încercându-se fluidizarea traficului. În zona Cavnic, pe DJ 184, 5 utilaje de deszăpezire lucrează încă de azi-noapte.

Le recomandăm conducătorilor auto să respecte măsurile necesare traficului în condiții de iarnă, să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită la apropierea de trecerile pentru pietoni, dar și în zonele unde observă un aflux mare de persoane, precum și la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun. Pentru deplasările din această perioadă, recomandăm conducătorilor auto să adopte un comportament preventiv la volan, să respecte indicațiile polițiștilor și indicatoarele rutiere, să-și echipeze corespunzător autovehiculele cu lanțuri pentru a putea circula în siguranță în condiții de iarnă. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate și cu dispozitive antiderapante. Este necesar ca maşinile de mare tonaj să fie dotate cu lanţuri, cauciucuri de iarnă şi saci cu nisip.

Galerie foto - Florin PUŞCAŞ, Instituţia Prefectului Maramureş

Galerie:
Categoria de subiect: iarna grea; greu de deszapezit; strat nou zapada; strat gheata; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: