Cauta:

IMPORTANTE ÎN MARAMUREȘ: Drumuri de legătură între zonele folclorice

Categorie: Social | Autor: Alexandru RUJA | (20 martie 2017, 08:51)

E deja circulabil firul de drum asfaltat între comuna Strâmtura de pe Valea Izei, către Petrova de pe Valea Vișeului, un proiect făcut de Primăria Strâmtura. „Am turnat asfalt, pe șapte kilometri, mai e de făcut stratul de uzură și se mai lucrează la poduri și podețe. Se circulă și la acest moment”

spune primarul Ioan Pasere.

Înainte, singura traversare între cele două văi era pe la Bocicoiel, între Bogdan Vodă și Vișeu de Jos. Nu e primul loc unde drumurile intercomunale de traversare între zone folclorice sunt considerate de mare importanță pentru autoritățile locale. Anul trecut, Botiza și Groșii Țibleșului au reușit finalizarea drumului ce leagă Valea Izei de Țara Lăpușului. Culmea, alte trei rute mai erau disponibile. Unul e între Botiza și Băiuț, unde chiar există un drum forestier folosit odinioară de mașinile cu muncitori ce mergeau la mină.

Un altul merge de la Lăpuș, pe la mănăstirea Râoaia spre Botiza, iar un altul spre Botiza, nefinalizat, dar mult mai scurt, pe la Poiana Botizii, o zonă preferată de motocicliștii off-road. Alte treceri între Țara Lăpușului și Valea Izei sunt de la Groșii Țibleșului spre Ieud, nefinalizată ca acces auto, sau spre Dragomirești, pe la o gură de mină acum închisă și aparent ecologizată.

Odinioară, ca alternativă la DN18 și la județeanul Baia-Sprie-Bârsana exista un drum județean din Baia Mare-Firiza spre Săpânța, acum uitat. Alt drum destul de puțin cunoscut este trecerea dinspre Copalnic spre Coaș, o legătură între Fisculaș și Țara Chioarului, care are drept alternativă legătura Chechiș-Coruia.

Următorul drum de utilitate ce se va face în Maramureș este o alternativă a trecerii dinspre Hideaga-Ardusat spre Culoarul Someșului și Codru. E vorba de drumul și podul de la Mireșu Mare spre Ulmeni.

Categoria de subiect: drumuri folclorice; importante maramures; drumuri zone folclor
Adaugati un comentariu: