Cauta:

ÎNCĂ O SEARĂ ÎN STRADĂ - Mii de băimăreni au înfruntat ploaia torenţială pentru a protesta împotriva PSD - GALERIE FOTO

Categorie: Social | Autor: Cătă ŢINEGHE | (03 februarie 2017, 00:12)

Aşa cum au promis, băimărenii nu au lăsat garda jos şi joi, 2 februarie, la ora 18.00, şi-au dat din nou întâlnire în Piaţa Revoluţiei. Motivul este acelaşi: aşa nu se mai poate! Un guvern care încearcă să îşi scape cu faţa curată penalii, în detrimentul poporului, al dreptăţii şi al adevărului trebuie să plece, consideră oamenii.

Reprizele de ploaie păreau să pună în pericol adunarea unui număr semnificativ de participanţi. Ba mai mult decât atât, cei doi artizani ai ordonanţei de guvern, primul-ministru Sorin Grindeanu şi adevăratul prim-ministru, Liviu Dragnea, au notificat public populaţia că nu vor renunţa la actul normativ care a produs scântei în toată ţara. Urmarea a fost evidentă. Unii băimăreni s-au descurajat, afirmând că “n-are rost să mai mergem, că oricum e cum vor ei”. Dar poate că nu e cum vor aceşti “ei”. Cel puţin asta au crezut cei care au înfruntat ploaia rece la 2-3 grade. Protestul a început timid, comparativ cu cel din seara precedentă. La început au fost doar câteva sute de persoane. Treptat, însă, oamenii au venit să îşi spună ofurile şi să ceară demisia unui executiv considerat de majoritatea ca fiind unul care ia măsuri imorale. S-a pornit în marş către Prefectură. Din nou s-a scandat. Aceleaşi scandări şi până acum. S-a cântat, din nou, negreşit, imnul României. Participanţii au dorit să dovedească faptul că românul s-a deşteptat în sfârşit.

# “Jandarmeria păzeşte România!”

Au apărut pancarte noi. Una din ele a ironizat excepţional ticul verbal, repetat de 24 ori în conferinţă de presă, al ministrului justiţiei, Florin Iordache. Pe pancartă scria “Altă între-bare”, barele semnificând gratiile închisorii. Pe alta era inscripţionată harta României, însoţită de însemnele comuniste. Pe ea scria “PSD - Ne-am săturat!”. Protestatarii au venit şi cu o caricatură a lui Liviu Dragnea, însoţită de textul “cancerul nostru”. Câţiva tineri au scris “Atenţie! Ne pleacă viitorul!”, “Nu legilor alese pe bază de interes!”, “Avem şi noi o urgenţă! Vrem mai multă competenţă”, ultimul text însoţit de hashtag-ul #rezist. Ne-a plăcut şi “Cine nu sare... Altă întrebare”, text însoţit de o fotografie a lui Florin Iordache şi o sintagmă care, probabil, va rămâne în istorie ca un simbol al incompetenţei şi incapacităţii unui demnitar de a oferi răspunsurile necesare opiniei publice. Apoi, trebuie să spunem faptul că nu a fost nicio surpriză faptul că protestatarii băimăreni s-au delimitat totalmente de modul abject în care au procedat ultraşii dinamovişti miercuri seară şi că au aplaudat reacţia jandarmilor. Ca atare, s-a venit la protest cu “Jandarmeria păzeşte România!”. A fost demonstrat astfel respectul pentru cei care trebuie să menţină ordinea şi liniştea publică, dar în cuget şi simţiri au aceleaşi gânduri, dar şi probleme cotidiene ca şi participanţii la miting.

# Lumânări şi bulgări de zăpadă mizerabilă

După pichetarea Palatului Administrativ, s-a pornit în marş. Traseul a fost acelaşi ca în seara precedentă. De această dată, pe lângă echipaje ale Poliţiei Naţionale, Poliţiei Locale şi ale Jandarmeriei, coloana a fost însoţită şi de un echipaj de pompieri al ISU Maramureş. Numărul protestatarilor a fost de aproximativ 4.000, conform unor estimări. Din câte se ştie, nu au fost doar băimăreni. Şi locuitori din zona Târgu Lăpuş sau Băiuţ s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au descins în Baia Mare. Din nou, în faţa sediului PSD Maramureş, protestatarii s-au oprit să îşi exprime frustrările generate de liderii naţionali ai acestei formaţiuni politice. Dacă la “dus” participanţii nu au zăbovit mult, la “întors” scandările au fost mai aspre. În pofida ploii torenţiale extrem de reci, oamenii au strigat împotriva lui Liviu Dragnea, a PSD şi a guvernului. S-au aşezat lumânări la intrare, iar un grup de protestatari a aruncat cu bulgări din zăpada mizerabilă de pe marginea drumului, însă au fost repede liniştiţi de jandarmi. Printre bălţi şi mormane de omăt amestecat cu noroi, oamenii şi-au continuat drumul către Platou, unde s-a scandat şi s-a cântat imnul. Din nou şi din nou. Până la ora 23.00. Cu promisiunea de a se întoarce şi în zilele următoare. Au trecut doar două zile din cele zece în care speranţa că infractorii nu vor albiţi poate supravieţui.

# Un câine protestatar

Trebuie să remarcăm un fapt. La pornirea din Piaţa Revoluţiei, un câine fără stăpân care privea de pe un morman de zăpadă mulţimea de oameni, s-a aciuat pe lângă aceasta. Iniţial, unii au crezut că vine pentru a fi hrănit. Dar nu! Patrupedul a însoţit protestatarii în marşul pe principalele artere rutiere. Nu mare a fost mirarea participanţilor atunci când au văzut căţelul că îi însoţeşte cuminte tot drumul, disciplinat în coloană. A traversat doar odată cu oamenii, a respectat coloana impusă de jandarmi, ba s-a mai şi insinuat în grupul de participanţi, fără a-i încurca şi păstrând cadenţa. Câinele protestatar a parcurs cuminte întreg traseul. De la început până la capăt! Utilizând sarcasmul, cineva din mulţime a făcut o comparaţie între disciplinatul patruped din Baia Mare şi guvernanţi, întrebându-se “cine-i om şi cine-i câine?”. Altă întrebare!

Cătă ŢINEGHE

# A doua zi de proteste la Sighetu Marmaţiei

Pentru a doua seară la rând, municipiul Baia Mare nu a fost singurul oraş în care s-a ieşit la miting. Şi la Sighetu Marmaţiei au participat la protest aproximativ 120 - 130 persoane. Locul de întâlnire a fost în zona primăriei. Scandările au fost aceleaşi ca şi până acum. După o vreme, participanţii la protest au iniţiat un marş pe aleile principale, diferenţa fiind faptul că oamenii au pichetat, de această dată, şi sediul PSD din municipiul de pe Tisa. Ca şi în Baia Mare, protestul a fost monitorizat de lucrători ai Poliţiei Naţionale, Poliţiei Locale şi ai Jandarmeriei. Protestul a fost unul paşnic, fără incidente.

Cătă ŢINEGHE, Liviu ŞIMAN

Galerie:
Categoria de subiect: inca o seara in strada; ploaie torentiala; protest anti guvern psd; baia mare; maramures
Adaugati un comentariu: