Cauta:

Industria de odinioară a Maramureşului e pe butuci

Categorie: Economie | Autor: Alexandru RUJA | (12 mai 2017, 08:38)

Ruine. Ruine peste tot, ar putea fi definiţia industriei de odinioară a Maramureşului. Odată cu decăderea mineritului au dispărut aproape toţi coloşii industriali ai judeţului. A rămas industria de prelucrare a lemnului, au apărut companiile de mobilier. În rest, fotografiile de faţă dau măsura dezastrului. Mai mult, pe alocuri s-a pierdut şi urma proprietarilor de azi a fabricilor!

Nu întâmplător, la 1 ianuarie 2016, populaţia inactivă a fost de 323,4 mii persoane, reprezentând 61,5% din populaţia totală a judeţului, conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică. Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1.653 persoane, mai mare cu 9 persoane decât la 1 ianuarie 2015 (1.644 persoane).

Potrivit valorilor indicelui producţiei industriale pe anul 2016, judeţul Maramureş se situează pe prima poziţie în cadrul Regiunii de N-V, urmat de Bihor şi Cluj... Indicele valoric al cifrei de afaceri a fost mai mare cu 12% faţă de anul 2015. În total, ponderi mai însemnate au deţinut fabricarea de mobilă 33,5%, fabricarea echipamentelor electrice 23%, prelucrarea lemnului 11,9%, industria alimentară 6,8%, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal 5,1%, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice 5,2%, industria metalurgică 6,1%, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte 1,9%.

Şi-acum să vă reamintim: combinatul Phoenix producea cupru, aur, argint, acizi, sulf, oxigen etc.

La IMRAUT se făcea orice construcţie metalică, ba legenda spunea că exista o linie pregătită pentru construirea de armament în orice clipă. La Romplumb, se obţinea plumb şi compuşi. A mai existat o fabrică de pâine ce hrănea nu doar oraşul Baia Mare, ci şi împrejurimile. În locul Maratex e o groapă mare, o fundaţie pentru nimic, iar industria ceramică e 90% oale şi ulcele. Cu ce am rămas? Cu un procent însemnat, dar necunoscut oficial de oameni plecaţi la muncă în Occident, cu locuri de muncă modeste, cu mult comerţ.

Cu păduri tăiate şi transformate în lemn de foc pentru Ungaria sau în materie primă pentru producători străini de mobilă. Dovadă stau exporturile: în structura pe mărfuri a exporturilor, ponderi mai mari au deţinut mărfuri şi produse diverse 37,1% (35,7% în anul 2015), maşini şi echipamente 27,0%, produse din lemn 7,3%, metale comune şi articole metalice 6,2%, materii textile 4,7%.

Categoria de subiect: industrie butuci; butuci industrie mm; locuri munca industrie
Adaugati un comentariu: