Cauta:

ISS: O scurgere de apă întârzie cea de-a 200-a ieșire autonomă în spațiu

Categorie: Monden | Autor: Agerpres | (13 mai 2017, 11:20)

NASA a identificat vineri o scurgere de apă printr-un cablu care se conectează la costumele spațiale, fapt care a dus la amânarea începerii celei de-a 200-a ieșiri autonome în spațiu a unor astronauți din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite AFP.

Acest incident afectează cablul prin care astronauții îmbrăcați în costume de scafandri spațiali primesc oxigen și energie electrică, iar astronauții americani Peggy Whitson și Jack Fischer au fost nevoiți să-și amâne ieșirea în afara ISS.

"A fost identificată o mică scurgere de apă prin punctul de conectare a cablului de servicii și de răcire (SCU) în timp ce a fost conectat la costumul spațial folosit de Jack Fischer", conform lui Rob Navias, purtător de cuvânt al NASA.Misiunea în exteriorul ISS a fost oprită chiar înainte ca astronauții, complet echipați, să iasă în spațiu.

"Nu este vorba de o defecțiune a costumului spațial. Costumul lui Fischer este în stare perfectă de funcționare. Membrii echipajului se simt foarte bine", a mai precizat Navias.

Conform procedurilor NASA, o ieșire în spațiu se poate desfășura cu un singur cablu SCU operațional.

Astronauții pot folosi acest "cordon ombilical" pe rând. În intervalul în care unul dintre ei este deconectat, funcțiile vitale ale costumului de scafandru spațial sunt menținute de bateriile cu care acesta este dotat.Deocamdată nu au fost anunțate data și ora la care va fi reprogramată această ieșire spațială.

Obiectivul acestei ieșiri este de a înlocui un echipament care cântărește (pe Pământ) 91 de kilograme și care permite transferul de date și executarea anumitor experimente pe ISS. Acest echipament a prezentat recent niște probleme termice.

Prima ieșire autonomă în spațiu a unui membru al echipajului ISS a avut loc la 7 decembrie 1998.

Categoria de subiect: scurgere apa spatiu; iesire spatiu isss; iss spatiu apa
Adaugati un comentariu: