Cauta:

Legea pensiilor și Codul Administrativ, noile proiecte ale PSD pentru toamnă

Categorie: Politica | Autor: Infomm | (04 iulie 2017, 21:19)

După adoptarea legii salarizării unitare, PSD pregătește pentru toamnă două mari proiecte: Legea pensiilor și Codul Administrativ. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu spune că este nevoie de o corectare a sistemului de pensii. În plus, prin Codul Administrativ se dorește ca prefecții să poată fi numiți politic.

Proiectele privind Legea Pensiilor şi Codul Administrativ vor fi dezbătute în Parlament după 1 septembrie, fiind priorităţile celei de a doua sesiuni parlamentare, a anunțat, la Târgovişte, deputatul PSD Corneliu Ştefan.

”După 1 septembrie vom intra cu două proiecte de legi, foarte importante: Legea pensiilor şi Codul administrativ. Eu fac parte din Comisia de administraţie publică, am vorbit şi cu doamna ministru Sevil Shhaideh, în prima săptămână din luna septembrie vom veni în Parlament cu Codul Administrativ, un pachet de legi, 21 de legi. Eu cred că este pachetul de legi pe care îl aşteaptă toată administraţia publică din România”, a spus deputatul social-democrat.

În noul Program de guvernare al PSD-ALDE, coaliția de guvernare promite că punctul de pensie va crește în următorii 4 ani. Astfel, după creșterea de la 1 iulie 2017, când punctul de pensie a ajuns la 1.000 lei, la 1 iulie 2018 acesta va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.

”Vom corecta inca din septembrie 2017 disfunctiile din sistemul de pensii in scopul reducerii deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat, prin eliminarea inechitatilor si îmbunătățirea colectării veniturilor. Această creștere a pensiilor îi va avantaja nu doar pe pensionarii

de astăzi, ci și pe salariații de astăzi – pensionarii de maine, care vor fi încurajați să lucreze în România știind că la pensie vor avea

un fond puternic finanțat, care să le asigure o bătrânețe liniștită. La toate acestea trebuie să adăugăm și faptul că astăzi alocarea pentru pensii reprezintă 7,5% din PIB în România, în timp ce în restul Europei media este de 14%”, se menționează în Programul de guvernare.

Lia Olguța Vasilescu: Sistemul de pensii trebuie corectat, nicio pensie nu va scădea

Recent, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, afirma că pensiile speciale vor fi înghețate până la o abordare foarte serioasă a Legii pensiilor, care va începe să fie făcută anul acesta, după ce „se va termina” cu Legea salarizării unitare.

„Vom îngheța toate pensiile speciale. Ei, de regulă, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta înseamnă un salariu de 2.000 lei, la care adăugăm sporuri de până la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 — 3500 de lei, și vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung și la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei. Pensiile speciale, deocamdată, sunt înghețate până când vom intra în întreg sistemul de pensii”, spunea ministrul.

Lia Olguța Vasilescu dădea asigurări că nicio pensie nu va scădea.

”Ideea e să stea liniștiți, că nu vrem să scădem nicio pensie în România. Dar vrem să corectăm cu foarte mare atenție sistemul, pentru că, dacă mai mergem în haosul acesta, unii vor fi asistați social, iar alții vor fi cu niște pensii care vor fi mai mult decât îndestulătoare pentru România”, spunea ministrul Muncii, la Antena 3.

Ce prevede Codul Administrativ: Prefecții vor fi numiți politic

Un alt proiect care a stagnat în perioada Guvernului Grindeanu este Codul administrativ, un pachet de 20 de legi, în special se referă la statutul funcţiei publice, Legea 215 a administraţiei publice locale, Legea 213 privind domeniul public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ teritoriale.

În martie, Executivul aproba, printr-o Hotărâre, Tezele prealabile ale viitorului Cod Administrativ al României, pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) intenționează să îl finalizeze în toamna acestui an.

Astfel, noul Cod Administrativ va unifica legislația actuală în domeniul administraţiei prin asigurarea unei terminologii unitare pentru aceleași realități juridice, prin completarea, corelarea și clarificarea aspectelor legate, în principal, de:

ocuparea funcțiilor publice

incompatibilitatea între funcția de viceprimar şi funcția de consilier local

regimul juridic al proprietății publice şi private a statului în unităţile administrativ-teritoriale

Sevil Shhaideh promitea încă din aprilie că proiectul va fi adoptat de Guvern. ”Pachetul acesta e în dezbatere de mai mult de un an de zile. Noi sperăm că în cel mult două săptămâni el să fie adoptat în şedinţă de guvern ca proiect de lege şi apoi, până la sfârşitul lunii mai să fie depus în Parlament, în vederea dezbaterilor şi adoptării”, spunea în aprilie vicepremierul Sevil Shhaideh.

Ea menționa că prefecţii şi subprefecţii nu vor mai fi înalţi funcţionari publici, ci vor avea funcţii de demnitate publică. Se dorește, astfel, modificarea Legii 340 a prefectului şi Legea 188- Statutul funcţionarului public, în sensul că prefectul şi subprefectul sunt funcţii de demnitate publică. ”Dânşii vor fi asimilaţi funcţiilor de secretar de stat şi subsecretar de stat , vor fi numiţi exact ca în orice funcţie de demnitate publică”, spunea Sevil Shhaideh.

sursa: libertatea.ro

Categoria de subiect: legea pensiilor; codul administrativ; proiecte psd
Adaugati un comentariu: