Cauta:

Leonard Orban: Dorința României este să fie cât mai aproape de nucleul care avansează la nivelul UE

Categorie: Politica | Autor: Agerpres | (12 martie 2017, 17:18)

Dorința României este să fie cât mai aproape de nucleul care avansează cel mai mult la nivelul UE, să depășească "handicapuri de dezvoltare", a declarat, duminică, la Digi 24, consilierul prezidențial Leonard Orban.

"România este un stat care în momentul de față nu face parte din Zona Euro, din spațiul Schengen, dar, pe de altă parte, România s-a raliat sau se va ralia unor formule de cooperare consolidată, cum este exemplul Parchetului European. Dorința României este să depășească aceste handicapuri de dezvoltare și să fie cât mai aproape de nucleul care avansează cel mai mult la nivelul UE", a afirmat Orban.

El a spus că la recenta reuniune a Consiliului European președintele Klaus Iohannis a respins ideea unei Europe cu mai multe viteze.

"Am făcut parte din delegația care l-a acompaniat pe președintele României la această reuniune. Reuniunea a fost una foarte importantă. Au fost o serie de subiecte de importanță majoră, inclusiv a fost o discuție legată de declarația de la Roma. Summitul de la Roma va avea loc în 25 martie și va marca începutul oficial al procesului de reflecție privind viitorul UE", a mai spus Orban.

Acesta a explicat că Europa cu mai multe viteze presupune că nu toate statele membre participă la toate activitățile, politicile existente la nivelul UE și sunt grupuri mai mari sau mai mici de state membre care se alătură unor inițiative la nivel european.

El a subliniat că președintele Iohannis a respins foarte clar această idee la Consiliul European.

"Președintele respinge această idee. A spus-o în timpul dezbaterilor legate de această chestiune. De ce? Pentru că ni se pare că este cel mai logic să încercăm să încercăm să avansăm cu toții, nu să avansăm în formate de genul ăsta care riscă să afecteze coeziunea internă a UE, să amplifice diviziunile care există în momentul de față și până la urmă să ducă la riscul de dezintegrare a proiectului european", a arătat Orban.În legătură cu discuțiile de la Consiliul European, Orban a precizat că în textul care conține idei ale Declarației care ar urma să fie prezentată la Summitul de la Roma "există o anumită formulare care ar putea să conducă la ideea unei Europe cu mai multe viteze", dar acest text urmează să fie negociat.

"S-a discutat pe marginea unei idei, încă nu există un proiect. Între acestea există o anumită formulare care ar putea să conducă la ideea unei Europe cu mai multe viteze. Deocamdată este vorba despre un text care nu este public. Acolo au fost doar niște idei care au fost formulate, încă nu există un text. Probabil textul va veni undeva la începutul sau sfârșitul săptămânii viitoare și va fi negociat mai întâi la nivelul meu, adică al consilierilor cu afaceri europene ai liderilor, după aceea la nivelul liderilor. Trebuie să păstrăm un semn de întrebare dacă va fi semnat sau nu", a declarat Orban.

Potrivit acestuia, mandatul României este că nu dorește să fie referiri la acest lucru.

"Ne aflăm la începutul procesului de reflecție. Summitul de la Roma va fi începutul acestui proces de reflecție. Vor fi opinii, vor fi puncte de vedere care ar putea să fi modificate. Să nu uităm că vor avea loc alegeri atât în Franța, cât și în Germania în cursul acestui an. Deci, nu aș spune că lucrurile sunt tranșate. Este adevărat că în momentul de față Germania, Franța, dar și alte state mari — Spania, Italia — susțin acest demers. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la finalul procesului", a mai spus Orban.

El a punctat că a bloca o asemenea declarație poate să atragă anumite consecințe puternic negative, dar toate opțiunile sunt pe masă și România nu exclude nici această chestiune."O declarație nesemnată, din punctul de vedere al imaginii, ar fi un dezastru, dar din punctul de vedere al funcționării ulterioare a Uniunii nu", a mai arătat Orban.

Întrebat dacă în urma Brexitului există un risc major al dezintegrării Europei, Orban a susținut că Brexitul are și un efect paradoxal de creștere a sprijinului pentru UE."Nu aș zice că este un risc major în momentul de față, Brexitul are și un efect paradoxal, a făcut ca sprijinul pentru UE, pentru statutul de membru al UE să crească consistent. State unde existau semne de întrebare, unde existau majorități foarte fragile din punctul acesta de vedere, dar acum constatăm că sprijinul pentru UE a crescut mult", a mai susținut Orban.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European, că a explicat liderilor UE că o Europă cu mai multe viteze nu este o soluție bună și că, "in extremis", ar putea duce la scindarea Uniunii.

Categoria de subiect: ludovic orban; declaratii orban 2017; orban politica UE
Adaugati un comentariu: