Cauta:

Liderii CNMT și PPMT cer un dialog cu autoritățile române pentru problema autonomiei

Categorie: Politica | Autor: Agerpres | (11 martie 2017, 20:10)

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat, sâmbătă, că UDMR abordează problema autonomiei doar atunci când are nevoie de voturi, după care abandonează acest discurs.

Prezent la o conferință de presă organizată la Cluj-Napoca împreună cu Szilagyi Zsolt, liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes a afirmat că, în opinia sa, în primii ani de după '90 liderii UDMR au adoptat 'un pact', prin care să primească poziții în guvernele care au condus România.

"Programul UDMR conține autonomia în mai multe trepte și asta a fost formulată în 1992 prin declarația de la Cluj, este o declarație de bază a politicii noastre maghiare din România, dar UDMR a dat uitării această programă. Noi, cei din afara UDMR, reprezentăm cu mai multă fidelitate această programă decât UDMR-ul însuși. UDMR duce o politică de inducere în eroare și perfidă, încât la fiecare alegeri susține autonomia și conceptual de autonomie al programei și după aceea uită. Deci, numai pentru culegerea voturilor are nevoie de autonomie. Eu cred că la Pactul de la Neptun s-au înțeles, s-a acceptat un pact secret, (...) prin care renunță de fapt la reprezentarea autonomiei și în schimb pot dobândi scaune în Parlament sau în Guvernul României. Trebuie să termine cu această politică duplicitară. A sosit timpul să se toarne apă curată în pahar", a declarat Laszlo Tokes.

Liderul CNMT a precizat că nu se dorește ca în România să se impună un model separatist, așa cum s-a încercat în alte țări din Europa, ci doar să existe un dialog pe tema autonomiei.

"Dacă ne-am înțelege și am cădea la un acord, conflictul tradițional existent s-ar soluționa. Nădăjduim că, până la urmă, clasa politică din România, Guvernul României vor discuta cu maghiarii, cu secuii, și vom putea cădea la un acord privind autonomia, care se poate realiza cu ajutorul maghiarilor. Nu dorim independență ca scoțienii sau catalanii, nu dorim independență față de România, dar avem dreptul la autodeterminare internă, dorim să fim ascultați și cerem să fim ascultați", a subliniat Laszlo Tokes.

El a menționat că transilvănenii nu au fost consultați niciodată despre doleanțele lor.

"Problema nu a fost autonomia, în cazul Cataloniei, ci lipsa acesteia. Am subliniat acest lucru recent, asta este diferența dintre maghiarii din România și scoțieni sau catalani. Noi suntem loiali statului român și nu dorim independență. Acest lucru este foarte important, este o exprimare a voinței noastre politice", a mai spus acesta.

La rândul său, președintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat că în contextul în care România sărbătorește anul viitor 100 de ani de la Marea Unire ar trebui ca autoritățile să își amintească și de proclamația de la Alba Iulia, care promite autoguvernare pentru toate națiile care trăiesc împreună cu românii.

"Dacă puterea centrală de la București nu ia în serios declarația de la Alba Iulia ce legitimitate vor avea aceste aniversări? Cerem ferm pornirea dialogului între Guvern și maghiarii reprezentanți legitimi, care solicit realizarea diferitelor forme de autonomie. (...) Așa cum vedem și în Europa autonomia are multe feluri, pentru că trebuie adaptată situației și tocmai pentru a fi eficientă. Pentru asta avem nevoie de dialog", a spus Szilagyi Zsolt.

La conferința de la Cluj-Napoca au mai participat Laszlo Gyorgy, vicepreședintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Gunther Dauwen, directorul Alianței Libere Europene, Wouter Patho, directorul adjunct al Alianței Libere Europene, membru al Noii-Alianțe Flamande aflată la conducerea coaliției de guvernământ belgiene și Aitor Esteban, președintele fracțiunilor Partidului Național Basc în Parlamentul Spaniei.

Categoria de subiect: dialog romani unguri; autonomie maghiari romania; autonomie unguri
Adaugati un comentariu: