Cauta:

Maramureşean până în măduva oaselor…

Categorie: Editorial | Autor: Ioan BUDA ŢEŢU | (02 martie 2017, 11:30)

Totul e mai frumos dacă e văzut de peste gard. Ograda vecinului (poate chiar şi nevasta!) e mai frumoasă decât a ta. De aici până la a dori să treci gardul nu mai e mult. Dar îţi dai seama apoi că tot acasă e mai bine şi că nu merită să renunţi la obiceiurile şi metehnele tale pentru a te plia pe cele ce ţi s-ar potrivi în noul tău “pătrăţel”.

Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit de Maramureş, nu gândeşte astfel. Am văzut o invitaţie la o conferinţă de presă în care apare o frază care m-a pus pe gânduri: "După 7 ani în promovarea socio-economică-culturală a Maramureşului, prin proiecte cu o investiţie de peste 500.000 euro, Peter Hurley trage concluzii, sintetizează realitatea dură a culturii tradiţionale şi propune un scenariu pentru viitor." Îmi aduc aminte că Liviu Doru Bindea spunea despre un politician debarcat din Bucureşti prin Maramureş că nici măcar nu păşeşte ca maramureşenii. Peter Hurley păşeşte, respiră şi are pulsul mai maramureşean ca mulţi dintre noi. A promovat judeţul, a văzut că avem ceva ce alţii au pierdut de mult timp (cultură tradiţională), a constatat apoi că realitatea în acest domeniu este “dură” şi… nu s-a oprit, nu a renunţat. Propune un scenariu pentru viitor. Nu ştiu (la ora când scriu) care este acest scenariu,nu ştiu dacă acesta se potriveşte Maramureşului sau e la fel ca democraţia suedeză pe care Ion Iliescu o vedea cândva potrivită României şi nici nu sunt convins că autorităţile nu vor reacţiona cu replici de tipul “vine irlandezul ăsta să ne înveţe ce să facem noi în Maramureş“.

Sincer, nici nu mă interesează cum vor decurge lucrurile mai departe. Important este că ni se arată, încă o dată, ce ar trebui să facem, indiferent dacă e vorba de cultură tradiţională, economie, politică sau viaţă socială. După etapa de documentare, se trag concluziile şi se face un scenariu pentru rezolvarea problemelor găsite. Constat însă că românilor le place să sară peste etapele logice. Ba nu se documentează (sau nu o fac îndeajuns), ba nu trag concluzii (sau le trag aşa cum le convine sau li se spune de mai sus s-o facă), ba nu ştiu să interpreteze concluziile şi elaborează scenarii imposibil de pus în practică.

Era un banc pe vremea comuniştilor în care se vorbea despre crescutul albinelor şi beneficiile financiare. Cineva tot întreba dacă e adevărat că se primesc bani pentru evreii care sunt lăsaţi să plece din ţară. Când a aflat că este adevărat, aîntrebat de ce nu creştem atunci evrei…

Noi, maramureşenii, poate ar fi bine să creştem irlandezi. Sau măcar să îl ascultăm pe Peter Hurley.

Categoria de subiect: Peter Hurley; maramuresean; Irlanda; traditii; conferinta de presa
Adaugati un comentariu: