Cauta:

Muzicianul Nicu Covaci împlinește 70 de ani

Categorie: Monden | Autor: Infomm | (19 aprilie 2017, 17:57)

Nicu (Nicolae) Covaci, fondatorul formației Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timișoara. Compozitor, chitarist, pictor și grafician, Nicu Covaci a început din copilărie să studieze pianul, acordeonul, dar și limbile străine. Apoi a învățat să cânte la muzicuță și a luat lecții de chitară.

studiat la Liceul de arte plastice și la Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

''Născut într-o Timișoară pe care puțini și-o amintesc, este cunoscut mai degrabă drept bărbatul tăcut, cu spate drept și privire încruntată, figură emblematică a rock-ului românesc. După ce că era un copil încăpățânat, mai era și hipersensibil și făcea o groază de boacăne, ceea ce atrăgea de multe ori pedepse severe din partea mamei care nu glumea în chestiuni de educație — rezultatul se vede și astăzi. Tot ea l-a făcut profesor de arte plastice într-o perioadă în care, după el, n-ar fi contat decât acordurile ghicite din Beatles, tenișii albi ai lui Moni Bordeianu și serile memorabile de la Lola (un club din Timișoara — n.r.). Adică muzica. Cea care i-a dat aripi. Aripi cu care Nicu Covaci a creat Phoenix'', e scris în biografia postată pe pagina oficială de Facebook a artistului, www.facebook.com/pg/nicucovaciphoenix.

Referitor la creația sa în pictură și grafică, aceeași sursă arată că ''arta sa păstrează amprenta eului până în cele mai mici detalii, în fiecare pânză peste care îi trece pensula: este omul căruia nu i-a trecut niciodată prin minte 'Probabil nu ar trebui să fac asta...', ci a privit înainte și a spus, uneori cu încredere, uneori jucăuș, 'Ei, hai să o fac și să vedem ce se întâmplă'''.

începutul anilor '60, împreună cu un coleg de școală, Kamocsa Camo Bela, a creat o formație de chitariști, care se numea Sfinții, nume pe care l-au păstrat până în 1964, când numele formației s-a schimbat în Phoenix. În perioada 1964-1966, Phoenix a cântat în săli studențești și în cluburi din Timișoara piese din repertoriul unor formații celebre la acea vreme — Beatles, Rolling Stones, Monkees sau Animals. Trupa a început să fie invitată la București, în emisiuni de televiziune, devenind cunoscută în toată țara, precizează Nicu Covaci pe blogul personal, www.nicucovaci.wordpress.com.

După primul concert în București, în 1965, la IATC, Cornel Chiriac a invitat formația Phoenix să înregistreze în studioul radioului național. Atunci au înregistrat piese ca "Știu că mă iubești și tu", prelucrările folclorice "Dunăre, Dunăre" și "Bun e vinul ghiurghiuliu". Tot atunci, membrii formației au început colaborarea cu textierul Victor Cârcu, care a scris versurile primelor hit-uri ale trupei: "Vremuri", "Și totuși ca voi sunt", "Nebunul", "Floarea stâncilor", înregistrate pe două EP-uri Electrecord, tirajul fiind epuizat rapid, conform site-ului www.transsylvania-phoenix.net.

sursa: agerpres.ro

Categoria de subiect: nicu covaci; formtia phoenix; aniversare
Adaugati un comentariu: