Cauta:

(Ne)cuminţenia pământului

Categorie: Editorial | Autor: Dorin ȘTEF | (08 octombrie 2016, 11:25)

Ipocriţi. Făţarnici. Perfizi. Prefăcuţi. Vicleni. Sireţi. Duplicitari. Falşi. Sunt numai câteva din adjectivele care se potrivesc autorităţilor de la Ambasada Rusiei la Bucureşti, care au donat, în bătaie de joc, 100 de euro, pentru Cuminţenia Pământului şi au difuzat un videoclip controversat. Mesajul Moscovei era tranşant: „România s-a reconstruit şi s-a industrializat după Al Doilea Război Mondial cu ajutorul Uniunii Sovietice.

Să fim, deci, recunoscători mamei Rusia!”

Trebuie să recunoaştem că administraţia lui Putin chiar are tupeu. De fapt, aceste gesturi de desconsiderare arată limpede că Rusia nu dă doi bani pe România, doar dacă suntem afiliaţi la NATO şi la Uniunea Europeană. Ne privesc de sus, de la o înălţime ameţitoare, ca pe un vierme pe care l-ar putea strivi cu călcâiul cizmei oricând. Dar, în imensa lor bunăvoinţă, ne mai tolerează o vreme.Ne-am fi lipsit bucuroşi de industrializarea postbelică dacă acesta era preţul să evităm lagărul sovietic, respectiv cea mai neagră pagină din istoria României – comunismul.

Cei care au vizitat Memorialul de la Sighetu Marmaţiei au înţeles prea bine de câtă ipocrizie au dat dovadă angajaţii ambasadei ruse. Acolo, la Sighet, plâng oasele deţinuţilor politici, plâng pereţii celulelor, plânge până şi cerul

de deasupra fostei închisori, unde s-a stins elita societăţii româneşti interbelice, la indicaţia preţioasă a Uniunii Sovietice.

Si mai au tupeu autorităţile de la Moscova să ne apostrofeze că ar trebui să fim recunoscători Rusiei pentru că ne-au ajutat să reconstruim ţara după război? Da, mai au tupeu. Ba mai mult, dacă ar fi după ei, ar repeta experienţa fără nicio remuşcare.

Categoria de subiect: cumintenia pamantului; ambasada rusiei; donatie
Adaugati un comentariu: