Cauta:

Nesiguranţă totală, mon cher!

Categorie: Editorial | Autor: Ioan BUDA ŢEŢU | (24 aprilie 2017, 10:23)

Am prins o parte din viaţă sub celălalt regim, aşa că nu mă mir că spun unii că era mai multă siguranţă atunci. Aşa e, erai sigur că dacă spui ceva ce nu convine vei fi luat la întrebări, că dacă nu ai loc de muncă vei primi unul, la Canalul Dunăre - Marea Neagră… Exemplele pot continua, important însă este faptul că nesiguranţa a pus stăpânire pe ţara asta.

Nu mai poţi fi sigur că vei avea copiii lângă tine la bătrâneţe, să îţi dea un pahar cu apă atunci când ai vrea să bei unul de vin… Nu poţi fi sigur că mergi la muncă şi nu vei găsi lacătul pus pe poartă. Iar portarul nu e de găsit, la fel ca patronul. Diferenţa este că portarul e găsit până la urmă, patronul ajunge prin ţări bananiere, unde a tranferat de multă vreme banii firmei.

Nu ai siguranţa că în România se vor face cândva lucrări de calitate, pe banii statului. Când se fac lucrări pe persoană fizică, după cum spunea cineva prea sigur pe el, pretenţiile sunt mai mari. Dacă lucrările sunt cu bani publici, nu e sigur că nu se lasă cu buzunare pline şi speranţe neîmplinite. M+am gândit de multe ori cât de umflate sunt costurile dacă la o lucrare câştigată de o firmă la licitaţie se ajunge la subantreprenori pe mai multe nivele. Iar a treia, a patra firmă, cea care efectuează lucrarea până la urmă trebuie să iasă şi ea pe câştig, după ce se achită toate procentajele date firmelor de la nivelele de mai sus. Nu e sigur că vor fi folosite materiale de calitate sau că metodologia de lucru va fi respectată.

Cine ar putea fi sgur că votul acordat unui politician va aduce o schimbare în bine? O schimbare a politicianului ajuns în funcţie va exista, fără a fi siguri că e cea pe care o aşteaptă alegătorul. Am constatat că alesul va avea de optat pentru ce ar vrea alegătorul şi ce îi cer să voteze şefii de partid. Normal că va vota ce îi cere partidul, pentru că partidul va avea grijă de el în perioada mandatului şi chiar şi apoi, dacă nu mai prinde alt mandat. Nu e sigur că va prinde chiar funcţia pe care o doreşte dar una tot se găseşte şi pentru politicianul rămas fără “coledzi”.

Nu e de mirare că, dacă tot e nesiguranţă în lumea politică, legile se schimbă de la o zi la alta şi potenţialul investitor interesat să facă afaceri la noi se pomeneşte că are de dat şpăgi pentru a primi aprobări iar apoi constată că şi-a făcut degeaba calcule. S-a schimbat legislaţia între timp, aşa că trebuie să o ia de la capăt şi să umble după alte aprobări. Aşa că mai degrabă îşi ia tălpăşiţa şi se duce undeva unde nu s-a auzit de România.

Toate le-am suporta însă, că aşa e românul, răbdător şi iertător. Orice are însă o limită şi cred că vor fi din nou proteste prin oraşele ţării. De data asta vor ieşi pe uliţe şi sătenii, supăraţi nevoie mare. Cum, Doamne!, nici vremea să nu ţină cu noi?! Numai un pic e bine şi apoi iar e rău… Constaţi că e o iarnă tare frumoasă în primăvara asta. Mai constaţi că avea dreptate Băsescu când zicea că iarna nu-i ca vara. Trebuie adăugat însă că nici măcar primăvara nu-i ca vara, e ca iarna…

Caragiale pomenea, secolul trecut, că e căldură mare, mon cher! O fi fost pe vremea lui, era mai mare siguranţă.

Categoria de subiect: politician; firma; afaceri; comision; bani publici; lucrari; nesiguranta
Adaugati un comentariu: