Cauta:

OPOZIŢIA ACUZĂ: Politizarea şcolilor

Categorie: Social | Autor: Alexandra CEL MARE-IRIMIE | (12 ianuarie 2017, 09:53)

Foştii directori de şcoli pot fi renumiţi în funcţii deşi au picat la concurs. Guvernul proaspăt format şi-a luat foarte în serios atribuţiile pe care le posedă şi, în consecinţă, la scurt timp după învestire, a demarat o serie de procese legislative menite să producă schimbări majore în legislaţia actuală.

Printre modificările operate o regăsim şi pe cea a actualului ministru al Educaţiei care a „corectat” metodologia organizării concursului de directori în şcoli. Acest concurs, realizat după o pauză de opt ani, a presupus evaluarea candidaţiilor pentru funcţia de director/director adjunct în baza unor criterii clar definite.

Fiecare participant a trebuit să treacă prin mai multe etape şi să obţină un minimum de punctaj la fiecare din cele trei probe eliminatorii. În judeţul nostru, au fost scoase la concurs 168 de posturi pentru funcţia de director şi 63 pentru cea de director adjunct. La finele competiţiei, nu toate au fost ocupate, mai multe şcoli rămânând descoperite.

Noul ministru s-a decis să deroge prevederile art. 24, alin (1) din metodologie - care nu permitea celor care au picat concursul sau nu şi-au depus dosarul să fie renumiţi prin detaşare în interesul învăţământului, în cazul în care postul rămânea neocupat. Astfel, actualmente „(...) pot fi numite şi persoane care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise”, după cum se precizează în nota transmisă inspectoratelor şcolare pe 6 ianuarie de ministerul Educaţiei.

Opoziţia a numit această mişcare drept o tentativă de a politiza şcolile. „Ministrul Educaţiei a făcut ce ştie PSD mai bine: politizare. A renunţat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea şcolilor - fără concurs, fără criterii de performanţă şi fără onoare. Faptul că foştii directori care nu au promovat concursul pentru funcţiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru că ştiau că nu sunt capabili să-l promoveze) pot fi numiţi pe aceste funcţii - este ca şi cum un elev care nu a luat examenul de bacalaureat primeşte o diplomă de BAC în alb, după ce se încheie examenul”, a precizat, potrivit evz.ro, Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL.

„În Maramureş nu a fost niciodată o politizare a şcolilor”

Adresa înaintată de minister inspectoratelor şcolare permite acestora să aducă la conducerea şcolilor, unde posturile nu s-au ocupat prin concurs, pe acei candidaţi care s-au aflat anterior în funcţie dar au picat probele din concurs sau pe cei care s-au decis să nu participe. Forma nemodificată a metodologiei de organizare a concursului preciza că, în astfel de situaţii, era numit drept „interimar” inspectorul de zonă, care prelua atribuţiile de director/director adjunct, până când şcoala reuşea să vină cu o propunere care să întrunească criteriile stabilite (existente inclusiv pentru candidaţi din concurs).

„În Maramureş avem 12 şcoli care, după toate etapele, nu au avut director şi 4 fără director adjunct. Adresa de la minister de referă doar la şcolile care nu au trimis pe posturile vacante propuneri şi atunci, în cazul acestora, am avut situaţii în care directorul desemnat prin detaşare în interesul învăţământului a fost anterior în funcţie, dar şi cazuri în care nu au fost. Şcolile trebuie să aibă conducere.

Nu le putem lăsa fără. Şi, având în vedere că procentul este foarte mic, mi se pare că e 5% pe ţară, nu cred că deranjează pe nimeni. În Maramureş nu a fost niciodată o politizare a şcolilor. În numirile prin detaşare, politica inspectoratului a fost de continuitate. Nu au fost schimbări pe criterii politice. Iar aceste numiri sunt până la organizarea unui nou concurs, nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar”, a subliniat Adriana Meşter, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

Categoria de subiect: politizare scoala; scoli elevi directori; politica educatie
Adaugati un comentariu: