Cauta:

Pensiunile cu piscină, ultima „modă” în satele din Maramureş

Categorie: Eveniment | Autor: Dragos HOJDA | (19 mai 2017, 08:45)

Satele din Maramureş se îmbogăţesc an de an cu tot mai multe pensiuni agroturistice. Foarte multe dintre ele au prins viaţă datorită fondurilor europene, dar sunt şi situaţii când banii munciţi în străinătate au fost investiţi de localnici în satele natale. Casele părinteşti au devenit astfel peste noapte unităţi de cazare şi alimentaţie publică.

Aproape peste tot în Maramureşul istoric găseşti pensiuni agroturistice care au piscină în interior. Iar ce vine din urmă sunt păstrăvăriile, pensiunile noi având aşa ceva „pe lângă casă”. Unii dintre primarii cu care am stat de vorbă spun că moda piscinelor la sate a apărut, pentru că turiştii le-au cerut. Una din localităţile rurale cu cel mai mare număr de piscine poate din ţară este staţiunea Ocna-Şugatag. Aici, mai bine de jumătate din pensiunile autorizate au piscină interioară sau exterioară, ceea ce, spune primarul Mihai Ivaszuk, nu este un lucru rău.

„Noi avem aici vreo 40 de pensiuni clasificate, din care peste 20 au piscină cu apă caldă. Ba, mai pui că sunt care au şi saună. Ocna-Şugatag, din acest punct de vedere, este pe un trend ascendent. Turiştii care sună te întreabă ce le oferi, în afară de aer curat şi peisaje. Le spunem că pot face baie în apă sărată caldă, că pot mânca sănătos, tradiţional. Dacă vin în Breb, ce poţi să le oferi decât o casă cu modele ţărăneşti, aer curat, peisaje superbe, uliţe neasfaltate, apă, canalizare… Lumea pune întrebări acum. În Breb nu avem pensiuni cu piscină, dar în Ocna-Şugatag avem destule. Brebul e cu tradiţiile, cu doba, cetera şi zongura. Ocna e cu apa sărată, care, acum am aflat şi eu, nu e bună la toată lumea. Nu este recomandat să stai mai mult de 10 minute, dar lumea se scaldă, nu are nicio treabă”, a spus Ivaszuk.

Piscinele au ajuns să apară şi în Sighetu Marmaţiei. Primarul municipiului de pe Tisa, Horia Scubli, precizează că această modă a piscinelor la pensiuni a fost lansată de către Ocna-Şugatag: „Moda a fost lansată de piscinele de la Ocna-Şugatag. Sunt acolo cred că vreo 30 care au piscină. Pe noi nu ne deranjează, le-am spus doar proprietarilor de pensiuni să aibă grijă la apă”.

„Agroturism cu piscine? Eu nu înţeleg cum vine asta. Eu, ca primărie, nu le pot face nimic, nu poţi să îl opreşti pe om să nu îşi facă piscină, dacă asta îşi doreşte. Ce pot eu să fac, este la autorizaţia de construire să impun nişte reguli. Moda piscinelor la sate e o prostie. Avem şi noi, în Budeşti, o singură pensiune cu piscină. În rest, nu avem aşa ceva. Eu sper ca la noi să nu se ia această modă a piscinelor la sate. În Budeşti avem patru pensiuni autorizate, dar mai sunt altele în stadiu de proiect. Trendul e de creştere, oricum”, a menţionat, pentru Glasul Maramureşului, primarul din Budeşti, Liviu Tamaş.

Categoria de subiect: piscine la sate; agroturism in maramures; turist in maramures
Adaugati un comentariu: