Cauta:

PERICOLUL BALENEI ALBASTRE - Jocul sinuciderii trebuie oprit, spun băimărenii. Ce recomandă poliţiştii maramureşeni

Categorie: Social | Autor: Crina STAN,Cătă ŢINEGHE | (20 martie 2017, 13:09)

Sute de adolescenţi din România sunt în pericol de moarte din cauza unui „joc” online pătruns recent şi pe piaţa autohtonă, al cărui scop final este sinuciderea.

Oricât de greu ar părea de crezut, există zeci de cazuri documentate în spaţiul ex-sovietic ale unor tineri care şi-au pus capăt zilelor din cauza unei nebunii intitulate „Blue Whale Challenge”. Andra O., mamă a doi copii, consideră că astfel de jocuri ar trebui scoase de pe internet şi interzise copiilor.

„Nici nu pot să-mi imaginez aşa ceva sau că fiul meu de nouă ani s-ar juca acest joc. El mai mereu stă pe tabletă şi îşi descarcă jocuri. Nu îl urmăresc, ştiu că nu are ce să păţească dacă stă pe canapea şi se joacă online. Când am auzit despre acest joc, mi s-a făcut pielea de găină. Oare persoana ce l-a inventat nu are suflet? Sau nu are minte? Un copil sau adolescent nu îşi dă seama de gravitatea sau seriozitatea lucrurilor, crede că asta e scăparea lui sau că e pur şi simplu un joc. Acest joc trebuie oprit. Am să fiu mult mai atentă la activitatea băiatului meu. Şi asta recomand tuturor părinţilor!”, a declarat Andra O, în vârstă de 30 ani.

# „Regulile morţii”

Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia tinerii care sunt interesaţi să joace „Balena Albastră” pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze”. Apoi, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, adică să-şi deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse, potrivit unui studiu amănunţit făcut de adevarul.ro. „Acestea sunt regulile morţii. Doamne fereşte de cei care cred în asta. Mă înspăimântă şi mă face să plâng. Nu m-aş juca niciodată. Iar dacă vreun coleg sau prieten se joacă am să-i anunţ părinţii”, a arătat Tudor Alb, în vârstă de 16 ani.

# „Sinuciderea nu este ceva la care să recurgi”

Până în prezent, autorităţile române nu au luat nicio atitudine faţă de jocul care face victime printre adolescenţi. În comparaţie, pe 6 martie 2017, Poliţia Naţională Franceză a transmis pe contul oficial de Twitter un mesaj scurt. „Nu vă lăsaţi influenţaţi, pentru nicio provocare, nu merită să vă riscaţi viaţa”. „Categoric şi ţara noastră ar trebui să fie mai precaută. Să informeze părinţii şi să caute pe Facebook sau pe ,site-ul jocului dacă se află români şi nu numai. În prezent, aproape orice site este urmărit de Poliţie sau FBI. Ei ar trebui să se ocupe cu asta, să tragă semnale de alarmă. Este inadmisibil ca un om să se sinucidă din cauza sau pentru că aşa zice un joc. Oricât s-ar juca cineva cu mintea ta, sinuciderea nu este ceva la care să recurgi”, a precizat Mirela Vancea, în vârstă de 19 ani.

# Atenţie la jocurile accesate în mediul virtual!

Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi.

Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi pe reţelele sociale sau prin alte forme de comunicare pe internet, email, messenger, forumuri. Fiți prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învățați ori locul de muncă.

De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, anunţaţi autorităţile.

Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoașteți și în realitate.

În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunţați apropiații și faceți o sesizare la Poliție.

Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet - oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.

Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.

Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.

Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale.

Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

Nu instalați pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruși şi pot produce pagube irecuperabile.

În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.

Categoria de subiect: joc periculos; balena albastra; joc sinucidere; opinii baimareni; recomandari politie maramures
Adaugati un comentariu: