Cauta:

Polonia speră la o 'resetare' a relațiilor cu Franța în timpul președinției lui Emmanuel Macron

Categorie: Politica | Autor: Agerpres | (14 mai 2017, 15:47)

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat sâmbătă că dorește să obțină în timpul președinției lui Emmanuel Macron o 'resetare' a relațiilor dintre țara sa și Franța, care au cunoscut un regres după ce guvernul de la Varșovia a anulat anul trecut un contract pentru achiziția unor elicoptere militare Airbus, decizie care l-a determinat atunci pe președintele Francois Hollande să-și anuleze o vizită în Polonia, relatează agenția PAP, citată de AFP.

'Mizez pe noua președinție franceză pentru a face posibil 'un reset'', a afirmat Duda după ce a avut o convorbire telefonică cu Macron. Președintele polonez a mai spus că noul lider de la Elysee i-a transmis că dorește relații bilaterale bune cu Polonia și au convenit să aibă o întrevedere cu ocazia summitului NATO ce va avea loc la Bruxelles pe 25 mai.

Dar guvernul de la Varșovia a reacționat vehement luna trecută față de o afirmație a lui Macron, care, în timpul unei vizite la o uzină unde angajații protestau față de relocarea acesteia în Polonia, s-a pronunțat pentru 'sancțiuni' împotriva acestei țări. Afirmația lui Macron, calificată de un oficial polonez drept 'populism curat', a survenit și în contextul relațiilor tensionate pe care Polonia le are cu unele guverne și instituții europene ca urmare a divergențelor pe tema respectării statului de drept.

Însă cel mai semnificativ moment ce a marcat negativ relațiile dintre Paris și Varșovia s-a produs în octombrie anul trecut, când guvernul polonez a hotărât să sisteze negocierile cu compania europeană Airbus pentru achiziția a 50 de elicoptere multirol Airbus EC-725 Caracal, contract în valoare de circa 3,5 miliarde de dolari.

Acordul cadru pentru achiziția celor 50 de elicoptere Airbus fusese aprobat de fostul guvern de la Varșovia condus de liberalii din Platforma Civică (PO), formațiune învinsă la alegeri de Partidul Dreptate și Justiție (PiS), formațiunea conservatoare care a format actualul executiv.

Responsabilii polonezi au motivat anularea înțelegerii cu Airbus prin faptul că ea nu conținea un progam de investiții compensatorii în Polonia (offset) prin care să fie susținută industria acestei țări. Dar presa a speculat că în această decizie ar fi jucat un rol și orientarea proamericană a actualului guvern eurosceptic de la Varșovia, care ar fi dorit mai degrabă un contract cu o companie din SUA.

Președintele francez, Francois Hollande, și ministrul său al apărării, Jean-Yves Le Drian, și-au anulat atunci vizitele oficiale programate în Polonia, în timp ce guvernul de la Paris a anunțat 'revizuirea' întregii cooperări militare cu această țară'.

Categoria de subiect: relatii polonia franta; macron france; presedintie macron
Adaugati un comentariu: