Cauta:

Premieră în instanța din Craiova: O familie a reușit anularea clauzelor abuzive din contractul de credit

Categorie: Justitie | Autor: Infomm | (17 mai 2017, 16:43)

Premieră la Judecătoria Craiova, unde o familie a obținut în instanță anularea clauzelor abuzive cu privire la comisioanele instituite pentru acordarea unui credit ipotecar. Prin decizia magistraților, soții din Craiova primesc înapoi și banii dați pentru a plăti comisioanele bancare.

În 2008, familia din Craiova a cumpărat un apartament pentru care a solicitat un credit ipotecar, în valoare de 63.000 de euro. Banca a acceptat să le acorde împrumutul și l-a oferit suma de 61.230 de euro. Restul de bani au fost percepuți drept „comision de întocmire dosar”.

Reprezentanții băncii au calculat însă dobânzile și toate comisionele ca și când soții ar fi primit integral cei 63.000 de euro. Mai mult, familia și-a deschis un cont pentru achitarea ratelor și a fost obligată să plătească, în total, aproape 15.000 de euro, sumă catalogată drept „comision de administrare a contului”.

Sumele li s-au părut mari celor doi soți, care, anul trecut, au apelat la un avocat. În noiembrie 2016, au dat în judecată BRD – Group Societe Generale, banca de la care s-au împrumutat.

„Au venit la mine nemultumiți de faptul că banca le-a încasat și le încasează comisioane excesive. Majoritatea băncilor percepe, în mod abuziv, cu ocazia acordării creditelor, comisioane pentru întocmirea dosarului sau acordarea creditului. Luând cazul de față, oamenii au împrumutat suma de 63.000 de euro, însă au primit doar 61.230 de euro, pentru că banca s-a “premiat”, din banii lor, cu suma de 1.770 de euro”, a explicat, pentru sursa, avocatul Laurențiu Stanca, cel care a reprezentat familia din Craiova în instanță.

Avocatul a susținut în fața magistraților că, în mod normal, comisionul de administare perceput în fiecare pentru conturile bancare este între 0 și 2 lei. În cazul craiovenilor, comisionul de administare lunară, raportat la întreaga sumă împrumutată, a ajuns să fie 14.975 de euro.

„Suma de aproape 15.000 de euro este clar una percepută în mod abuziv și nejustificat prin raportare la serviciile prestate”, a explicat Laurențiu Stanca.

Pe 15 mai, magistrații Judecătoriei Craiova au decis ca familiei să-i fie restituită suma de 1.764 de euro, plătită cu titlul de comision de întocmire dosar, dar și suma de 6.069 de euro, încasată abuziv, drept comision de administare lunară a contului.

Decizia Judecatoriei Craiova poate fi atacată cu apel, la Tribunalul Dolj, în 15 zile de la comunicare.

„Prin această hotărâre se creează, pentru viitor, un precedent care ar putea genera mii de procese la nivel național, cunoscut fiind faptul că majoritatea băncilor aplică cele două comisioane, de întocmire dosar – acordare credit – și gestionare sau administrare lunară a contului. Cele două comisioane au un aport de 25-27% din valoarea creditelor, deci profitul băncii scade considerabil, în folosul consumatorilor”, spune avocatul Stanca.

sursa: libertatea.ro

Galerie:
Categoria de subiect: anulare clauze abuzive; contract de credit; instanta craiova; credit ipotecar
Adaugati un comentariu: