Cauta:

PREMIERĂ InfoMM.ro - TUPEU DE BORFAŞI - Zonele liniştite din Baia Mare, asaltate de infractori. Bătrână tâlhărită în apropiere de RFN

Categorie: Eveniment | Autor: Cătă ŢINEGHE | (17 mai 2017, 13:09)

Infractorii par să nu mai ţină cont de nimic atunci când vor să dea lovitura. Fie că acţionează în buricul târgului, sub privirile trecătorilor sau ziua în amiaza mare, aceştia dau dovadă de sânge rece şi nu ţin cont de vârsta victimei.

Printr-o astfel de experienţă traumatizantă a trecut zilele trecute o bătrânică în vârstă de 78 ani din municipiul Baia Mare. Aceasta a fost tâlhărită vineri, 12 mai, în jurul orei 14.00, de persoane necunoscute în zona intersecţiei străzii I.L.Caragiale cu Victoriei. Din câte se pare, ar fi vorba despre doi tineri.

# Tâlhărie ziua în amiaza mare

Grozăvia a avut loc la orele amiezii, atunci când numărul trecătorilor este destul de mare. Dar asta nu i-a împiedicat pe infractori să o bruscheze pe vârstnică, doar pentru a-i smulge bunurile personale. “S-a întâmplat la orele amiezii. Nu înţeleg cum e posibil lucrul ăsta, mai ales că e multă lume care trece prin zonă. S-a sunat la 112 şi au venit poliţişti şi jandarmi. I-au căutat pe tâlhari pe aici, prin apropiere. Au verificat boscheţii, scările de bloc, tot. Săraca bătrână, la vârsta ei, prin ce trebuie să treacă! Vin nemernicii şi te trântesc de pământ în mijlocul zilei. E incredibil!”, povesteşte o băimăreancă ce îşi desfăşoară activitatea în zonă. Oamenii legii din Baia Mare au demarat o anchetă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie. Se încearcă în prezent prinderea autorilor. “Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare desfăşoară cercetări în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorilor unei tâlhării. Victima, o băimăreancă în vârstă de 78 ani, a declarat că a fost deposedată prin violenţă de poşetă, în timp ce se afla pe o alee situată pe strada I.L.Caragiale din municipiu. Prejudiciul reclamat este de aproximativ 1.000 lei”, a declarat pentru Glasul Maramureşului Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş.

# Al doilea caz din această primăvară

Surprinzător este faptul că vorbim despre o zonă liniştită a municipiului Baia Mare. Cu toate acestea, se pare că nu este pentru prima dată când se produc astfel de întâmplări. “Atunci când s-a încălzit vremea, martie - aprilie, tot aici, în apropiere, s-a mai produs o tâlhărie. Tot o femeie în vârstă a fost victimă. O trântit-o ceva golani şi tot poşeta i-a smuls-o”, relatează băimăreanca Maria, cu domiciliul în imediata apropiere. E, deci, dovada limpede că cei puşi pe fapte rele iau la ţintă persoanele pe care le consideră vulnerabile. Amintim aici vârstnicii, cu precădere femeile, respectiv minorii, din nou, în special de sex feminim, pe care îi pot speria mai uşor, astfel încât să le ia bunurile pe care le au asupra lor. Tocmai de aceea, poliţiştii maramureşeni au venit cu recomandări pentru cetăţeni de-a lungul vremii. Printre ele era sugestia ca obiectele de valoare să nu fie puse la vedere în mod ostentativ, pentru “a le face cu ochiul” tâlharilor. De asemenea, de remarcat este faptul că numărul infracţiunilor de acest gen creşte odată cu încălzirea vremii.

# De la cămine la RFN, la distanţă de patru ani...

Trebuie să mai spunem faptul că, deşi una din cele mai liniştite din oraş, zona cuprinsă între Facultatea de Litere şi RFN nu a fost scutită de evenimente nedorite. În urmă cu patru ani, în luna aprilie, chiar în faţa staţiei de autobuz din zona căminelor, o tânără în vârstă de 17 ani a fost atacată de un necunoscut care a dorit să îi smulgă poşeta. Tânăra se afla pe stradă şi individul i-a pus un cuţit la gât. Fata a strigat şi, speriat de reacţia ei, agresorul a tăiat-o la nivelul antebraţului. Din fericire, tânăra s-a ales mai degrabă cu o sperietură groaznică decât cu leziuni grave. În timp ce paramedicii i-au oferit îngrijiri medicale, poliţiştii, împreună cu cei aflaţi în zonă, au demarat o amplă operaţiune de căutare a infractorilor. S-a crezut că s-ar ascunde în curtea universităţii, între cămine şi sediul Facultăţii de Litere, respectiv către perimetrul din spatele benzinăriei. La câteva zile după eveniment, acesta a fost prins. Tâlharul era din Satu Mare, avea 17 ani şi mai dăduse o lovitură, pe bulevardul Decebal. Şi, ca un făcut, tot atunci, a mai fost identificat un tâlhar, tot în vârstă de 17 ani, dar din Poienile de sub Munte. Acesta a smuls un lănţişor de la gâtul unei femei, pe strada Transilvaniei. Dar, revenind la zona Facultatea de Litere - RFN, trebuie să spunem faptul că ultima tâlhărie cunoscută în zonă în afară de cele două produse în această primăvară, a avut loc în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2016. Un bărbat în vârstă de 48 ani din Fărcaşa care se afla la intersecţia Caragiale-Victoriei a fost victima, iar un tânăr de 25 ani, autorul. Cel de-al doilea i-a smuls primului un lănţişor de la gât. Oamenii legii l-au căutat pe autor inclusiv în spatele complexului RFN, în curtea blocurilor. În cele din urmă, tâlharul a fost prins cu maximă operativitate.

# În loc de epilog...

Remarcăm că între cele două cazuri, cel de la căminele universităţii şi cel de la RFN, a fost o distanţă de trei ani. În această primăvară, în apropiere, “s-au consumat” două. Vine, deci, următoarea concluzie. Dacă într-o zonă liniştită, precum aceasta, se înmulţesc cazurile de tâlhărie, ce se întâmplă în zonele centrale, cu vad mai mare pentru cei care încalcă legea, unde numărul de potenţiale victime este mai mare (vezi, Unirii, Culturii sau Bucureşti) ori în zonele unde infracţionalitatea este mai ridicată (precum cartierul Vasile Alecsandri, cu precădere strada Păltinişului, de exemplu)? În aceste zone, numărul de tâlhării înregistrate a fost mai mare, conform evidenţelor, de-a lungul timpului. Şi mai infiorător pare faptul că mulţi dintre autori nici măcar nu au împlinit vârsta majoratului, dar au ajuns să îşi păteze cazierul cu astfel de gesturi reprobabile.

Categoria de subiect: premiera infomm; tupeu de borfasi; zone linistite asaltate de infractori; batrana talharita zona rfn; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: