Cauta:

Președintele chinez Xi Jinping dorește o colaborare antiteroristă mai strânsă cu Turcia

Categorie: Politica | Autor: Infomm | (14 mai 2017, 17:42)

Președintele chinez Xi Jinping a pledat în fața omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru o colaborare bilaterală mai strânsă, transmite Reuters. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit cu ocazia summitului găzduit de China pentru dezvoltarea "noului Drum al Mătăsii", a informat sâmbătă seara ministerul de externe de la Beijing.

Participarea unor luptători din rândul etnicilor uiguri din provincia Xianjiang din vestul țării la conflictele din Orientul Mijlociu este un motiv de îngrijorare pentru China. Beijingul afirmă că unii ajung să lupte pentru Statul Islamic, în Irak și Siria.

La summitul de la Beijing, Xi i-a spus lui Erdogan că o cooperare strategică ar fi în interesul comun, iar "pentru a promova o dezvoltare și mai amplă a relațiilor, China și Turcia trebuie să respecte și să țină seama principalele preocupări ale celeilalte părți și să aprofundeze cooperarea în materie de securitate și antiterorism", citează comunicatul ministerului de externe chinez, preluat de Reuters.

Ambasadorul Siriei în China a declarat săptămâna trecută agenției de presă menționate că în țara sa luptă, în cadrul mai multor grupuri de militanți, circa 5000 de uiguri. Uigurii sunt o minoritate turcică în China și cei mai mulți sunt musulmani. Sute, poate mii dintre ei au ajuns clandestin în Turcia, prin sud-estul Asiei, încercând să scape de tulburările din Xianjiang. Mulți uiguri consideră că au legături etnice și religioase cu turcii.

Anul trecut, Turcia a promis că va primi în continuare migranții uiguri care încearcă să scape de persecuțiile religioase din China, relevate de apărătorii drepturilor omului, dar negate de Beijing.

China îi acuză pe militanții islamiști din așa-numita Mișcare Islamică din Estul Turkestanului de intensificarea violențelor în Xianjiang, soldată în ultimii ani cu sute de victime.

Categoria de subiect: china jinping; china turcia terorism; terorism turcia
Adaugati un comentariu: