Cauta:

REACŢIE DNA - Cazul “mită şi spălare de bani” la Romatsa Baia Mare. Cei doi inculpaţi şi-au recunoscut vina

Categorie: Justitie | Autor: Cătă ŢINEGHE | (20 martie 2017, 20:55)

Reprezentanţii DNA vin cu noutăţi referitoare la un caz care a fost făcut public în data de 8 octombrie 2014. Atunci, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj - Biroul Teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați.

Primul este Riţiu Traian-Anton, care la data faptei ocupa funcţia de director în cadrul Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare (subordonată Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA București). Atunci DNA a sesizat instanţa cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de dare de mită. Al doilea este Dragomirescu Petre Gabriel, care la data faptelor ocupa funcţia de expert I în cadrul ROMATSA RA București - Administrația Centrală – Direcția tehnică – Serviciul investiții. În cazul său, DNA a sesizat instanţa cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată şi participație improprie sub forma instigării la infracțiunea de spălare de bani. 

# Lucrări de construcţii atribuite direct

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut mai multe fapte. Astfel, în perioada 2013 – 2014, inculpatul Rițiu Traian – Anton, în calitatea menționată, a dispus achiziționarea, prin atribuire directă, a unui număr de 16 lucrări de construcții (în valoare totală de 393.637 lei fără TVA), privind renovări și amenajări interioare în spațiile aparținând Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanțare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă București. Lucrările respective au fost atribuite către SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpații Vasile Pop și Mihai – Vasile Pop.

# Un circuit financiar creat special

În acest context, în condițiile în care toate facturile erau aprobate de către Romatsa RA – Administrația Centrală, pentru buna derulare a contractelor și acceptarea unor situații de lucrări nereale, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel, în calitatea menționată mai sus, a pretins și primit, în trei tranșe, de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 49.200 lei. În cazul primei tranșe de bani, în valoare de 12.000 lei, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel a beneficiat de ajutorul directorului Rițiu Traian – Anton, care a transmis inculpaților Pop Vasile și Pop Mihai – Vasile cuantumul sumei de bani pretinsă cu titlu de mită și modalitatea de remitere a acesteia. Pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel, a instigat doi oameni de afaceri să creeze un circuit financiar și i-a determinat pe aceștia să întocmească documente contabile în acest sens.

# Închisoare cu suspendare

În prezența apărătorilor aleși, inculpații Rițiu Traian – Anton și Dragomirescu Petre Gabriel au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

- 2 ani și 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

# Muncă în folosul comunităţii şi sechestru

Inculpații Rițiu Traian – Anton și Dragomirescu Petre Gabriel vor fi obligați să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60, respectiv 90 de zile. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 19.200 lei aparținând inculpatului Dragomirescu Petre Gabriel, respectiva sumă fiind consemnată la bancă pe numele acestuia. Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Rițiu Traian – Anton și Dragomirescu Petre Gabriel, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș. Oamenii legii au făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Categoria de subiect: reactie dna; caz mita spalare de bani; romatsa baia mare; inculpati vina recunoscuta; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: