Cauta:

RELIGIE - Postul Crăciunului, prilej de pocăinţă şi milostenie

Categorie: Social | Autor: Crina STAN | (15 noiembrie 2016, 13:09)

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii, este ţinut cu stricteţe în întreaga lume.

Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi se sfârşeşte în 25 decembrie. De altfel, dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consuma untdelemn şi vin. Dacă e hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se face dezlegarea şi la peşte. Se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin în datele de 15, 17, 22, 24, 29 (dezlegare de untdelemn şi vin) iar în 21, 27 şi 30, dezlegare la peşte.

Ioan Stan, profesor de Religie, spune că postul e un mijloc de a tinde spre desăvârşire. „Postul a fost instituit de însuşi Mântuitorul, atunci când s-a retras 40 de zile în munţii Carantaniei, a postit şi a fost ispitit de diavol înainte de a începe predica Evangheliei. Deci, postul Îl are în centrul său pe Domnul nostru Iisus Hristos. Întrucât postul nu constituie un scop în sine, ci e doar un mijloc de a tinde spre desăvârşirea morală, el trebuie însoţit întotdeauna de rugăciune, pocăinţă, milostenie şi de mărturisirea păcatelor”, a arătat prof. Ioan Stan.

Paralel cu acest „post de bucate”, să ne străduim să postim şi de păcate, mai ales că perioada postului este prielnică pentru lucrarea faptelor bune, precizează creştinortodox.ro.

Categoria de subiect: religie; credinta; Postul Craciunului; prilej pocainta milostenie; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: