Cauta:

Salariile din sistemul sanitar, dublate din 2018

Categorie: Sanatate | Autor: Marius CAMPIAN | (17 martie 2017, 08:43)

Angajaţii din sănătate au primit o mărire de salariu, la începutul acestui an. Dacă anunţul privind dublarea iminentă a salariilor tuturor angajaţilor din sectorul bugetar a fost dezminţit de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, totuşi există un sector în care optimismul persistă.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că angajaţii din sănătate vor primi retribuţii mărite cu cel puţin 100%, chiar de la 1 ianuarie 2018, şi nu etapizat, pe o perioadă de 4 ani, aşa cum este prevăzut pentru celelalte sectoare bugetare. Salariaţii din sistemul sanitar au mai beneficiat de o mărire de salariu de 24%, la începutul acestui an, în urma Ordonanţei de guvern nr. 20, adoptată în decembrie 2016.

Sindicaliştii Sanitas Maramureş spun că mai sunt încă multe lucruri de pus la punct. Federaţia Sanitas se declară mulţumită de promisiunile făcute de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dar aşteaptă apariţia Legii salarizării unitare în sectorul bugetar, care să stabilească grile clare de salarizare în sistemul sanitar.

„Trebuie să existe diferenţe la salariul de bază între asistenţii fără bacalaureat, de exemplu, şi cei cu studii superioare. De asemenea, trebuie să se stabilească o politică clară în ceea ce priveşte sporurile. Unele spitale acordă sporuri de 15%, conform legii, iar altele de 25%, conform unei ordonanţe de urgenţă emise în acest sens. Toate aceste lucruri le vom discuta în martie, când ne vom întâlni în capitală cu toţi liderii de sindicat din judeţ”, a declarat pentru Glasul Maramureşului, Ionică Pop, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas Maramureş.

Se doreşte stoparea exodului medicilor din ţară

Principalul efect vizat de măsura dublării salariilor din sistemul sanitar, de la 1 ianuarie 2018, este stimularea medicilor şi asistentelor de a rămâne să lucreze în ţară. În acest moment, 14.000 de medici şi 28.000 de asistente, majoritatea fiind foarte bine pregătiţi, lucrează în străinătate, astfel încât, sistemul sanitar românesc a ajuns să se confrunte cu o criză serioasă de personal.

Categoria de subiect: SALARII SANATATE; majorari salariale medici; 2018 salarii medicina
Adaugati un comentariu: