Cauta:

SARBII MARAMUREȘULUI Meșteri de șindrilă pentru o biserică din Elveția

Categorie: Eveniment | Autor: Alexandru RUJA | (20 martie 2017, 08:16)

În atelierul lui Petru Radu Petrean din Sârbii Maramureșului e forfotă mare: se pregătește o comandă de 65.000 de bucăți de șindrilă, ce pleacă la o biserică din Scheiburg, Elveția.

„Sunt rentabile și e o variantă bună, sănătoasă, doar că-s scumpe. Ar veni cam la un leu bucata, ori trebuie o sută de bucăți la metru pătrat. Dar nu mai sunt ca odinioară, nu mai putrezesc pe case... le duc la uscat, la tratat antimucegai, anticarii. Am început abia anul trecut cu șindrila, am primit o comandă la o biserică, va fi nevoie de 65.000 de bucăți. Dacă mai vin comenzi, mai facem, că ne place. Se mai pun, dar mai rar. Pe case vechi, la restaurări. Mai e o echipă în Breb ce face dranițe”,

spune Radu Petrean.

Unul dintre meșteri ne explică: „Cam de doi ani lucrez la dranițe, înainte am făcut alte cele. Io zic că pot face vo’ 2000 pe zi. Da’-mi trebuie o săptămână să fac de-o casă. Nu-i nicio știință, trebe’ să meri pă fibră. Apoi trebuie tratate. Pă vremuri nu se făcea așa ceva, amu’ țin și 50 de ani, mai mult ca ondulinul!” spune Ion Giurgi.

Categoria de subiect: sarbi maramures; mesteri sindrila biserici; biserici elvetia
Adaugati un comentariu: