Cauta:

Scrisoarea unui şef de trib

Categorie: Editorial | Autor: Dorin ȘTEF | (25 octombrie 2016, 13:41)

Unul dintre preşedinţii Statelor Unite a găsit de cuviinţă să le propună unor triburi de amerindieni să le cumpere o parte din pământurile ce le deţineau. Unul dintre şefii de trib i-ar fi trimis o scrisoare preşedintelui:

„Cum s-ar putea vinde sau cumpăra cerul sau căldura pământului? Ideea mi se pare stranie. Dacă prospeţimea aerului şi murmurul apei nu ne aparţin, cum le putem vinde? Pentru poporul meu, nu există colţ al acestui pământ care să nu fie sacru. Un ac de pin care sclipeşte, un mal nisipos, o brumă întinsă în mijlocul pădurii întunecate, totul este sfânt în ochii şi în memoria celor din poporul meu. Seva care urcă în arbori poartă în ea credinţa pieilor roşii, fiecare luminiş şi fiecare insectă sunt sacre pentru memoria şi pentru credinţa poporului meu. Când albii merg la ceruri şi uită locul natal, morţii noştri nu-şi uită niciodată acest pământ frumos, pentru că el este mamă. Noi facem parte din pământ şi el face parte din noi. Florile sunt surorile noastre, cerbii, caii, vulturii sunt fraţii noştri; crestele stâncilor, roua preeriilor, căldura din pieptul poneilor şi omul aparţin aceleiaşi familii (...) Nu există un colţ liniştit în oraşele omului alb. Nicăieri nu se aude creşterea ierbii primăvara sau bătaia aripilor de fluturi. Dar poate că este aşa pentru că eu sunt un sălbatic şi nu înţeleg. Zgomotul din oraşe te asurzeşte.

Ce rămâne din viaţă dacă nu poţi asculta clipocitul apei şi cântecul broaştelor în noapte? (...) Noi o ştim de mult: nu pământul aparţine omului, ci omul aparţine pământului”.

Parcă sună cunoscute aceste vorbe. Parcă vorbeşte subconştientul din noi. Atunci înseamnă că e momentul să evadăm din jungla urbană şi să căutăm liniştea naturii.

Categoria de subiect: pamant; om; sef de trib; oras
Adaugati un comentariu: