Cauta:

SOCIAL - Drama tinerilor din Maramureş care părăsesc sistemul de protecţie a copilului. Viaţa între asistenţă socială şi viaţa pe propriile picioare

Categorie: Social | Autor: Cătă ŢINEGHE | (19 martie 2017, 22:07)

Viaţa poate fi uneori foarte crudă cu unii copii. Abandonaţi de părinţi, ei ajung în sistemul de protecţie socială, astfel că, pentru ei, asistenţii din domeniu sunt şi tată, şi mamă. Dar ce se întâmplă cu aceştia atunci când împlinesc vârsta majoratului?

Au şansa studiilor, de care trebuie să se ţină, altfel, păşesc nesiguri într-o lume plină de greutăţi mai repede decât şi-ar putea închipui. Unii dintre ei nu au nicio şansă de a se integra în societate, în vreme ce alţii izbutesc să facă minuni, demonstrând tuturor că pot fi un exemplu de succes.

# Povestea lui Mirel

Mirel are acum 27 ani. A crescut la o casă de copii. Nu şi-a cunoscut niciodată părinţii care i-au dat viaţă. S-a ataşat extrem de tare de “doamna” care l-a îngrijit încă de când era mic. “Nu i-am văzut niciodată. M-a lăsat după naştere în spital. Atât am aflat, că mama a fost părăsită de tata după ce a aflat că ea a rămas însărcinată. Ea nu avea prea mulţi bani şi am înţeles că nici nu împlinise 18 ani. Am crescut la o casă de copii de aici, din Baia Mare. Când eram mic, fiind cu alţii de vârsta mea, aflaţi în aceeaşi situaţie, nu am simţit diferenţa dintre mine şi alţi copii. Apoi, când am crescut şi am mers la şcoală, iar alţii aveau “mami” şi “tati”, mi-a fost tot mai greu să înţeleg de ce eu nu am avut părinţi. Doamna de la casă, pe ea o consider mama mea, pentru că ea m-a crescut şi m-a ajutat. Nu am învăţat foarte bine, dar nici foarte rău. Mă temeam să iau note proaste. Am vrut să fac ceva cu viaţa mea. Aşa că m-am străduit să îmi continui studiile. Am învăţat, m-am dus şi la facultate. M-am dus la inginerie, aici, la noi. M-am ţinut la ea, am terminat-o. E adevărat, poate puţin mai greu, dar am făcut asta. Apoi, m-am angajat mecanic auto la un service din oraş. Aici lucrez, plătesc chirie pentru un apartament. E adevărat, nu e lux, dar ştiu că am un acoperiş deasupra capului. Am întâlnit o fată drăguţă, cu care vreau să mă căsătoresc şi să am copii. Viaţa nu a fost uşoară cu mine, dar Cel de Sus mi-a dat încredere să merg mai departe. Dar, poate, alţii nu au avut norocul meu şi cine ştie ce s-a ales de ei”, a relatat Mirel.

# Studiile prelungesc perioada de protecţie socială

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş spun că tinerii care părăsesc sistemul nu sunt lăsaţi în voia sorţii. “Copilul beneficiază de protecţia specială prevăzută de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu. La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ de zi, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani. Tânărul care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu şi a beneficiat de o măsură de protecţie specială, dar care nu îşi continuă studiile şi nu are posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiază, la cerere, pe o perioadă de până la 2 ani, de protecţie specială, în scopul facilitării integrării sale sociale. în situaţia în care copilul este încadrată într-un grad de handicap şi nu poate să ducă o viaţă independentă, este inclus în sistemul de protecţie a persoanei adulte cu dizabilitate”, au arătat pentru Glasul Maramureşului reprezentanţii DGASPC Maramureş.

# Sprijin material pentru tinerii care părăsesc sistemul

De altfel, specialiştii din sistem subliniază că nici un tânăr care părăseşte sistemul de protecţie nu este lăsat în stradă, ci i se oferă alternative. “Toţi tinerii pentru care încetează măsura de protecţie pot beneficia de Programul de inserţie socio-profesională, prin intermediul căruia sunt sprijiniţi atât prin consiliere şi îndrumare, cât şi prin sprijin material (cu ajutorul fundaţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale cu care DGASPC Maramureş are încheiate protocoale de colaborare) constând în bonuri de masă, plata chiriei, amenajarea locuinţei şi altele. Strategia DGASPC Maramureş este de a le asigura copiilor condiţii de creştere, îngrijire şi educaţie în conformitate cu legislaţia în vigoare. În ultimii ani, specialiştii din cadrul instituţiei şi-au îndreptat atenţia înspre prevenirea intrării copiilor în sistem şi au oferit familiilor consiliere în vederea dezvoltării abilităţilor parentale, astfel încât acei copii să rămână în familii. În cazul în care se constată abuzuri şi unde nu se poate identifica un loc la rude până la gradul IV inclusiv sau în familia extinsă, se încearcă cu prioritate plasamentul copilului la un asistent maternal profesionist. în situaţia în care nici acest lucru nu este posibil, pentru copil se instituie măsura plasamentului într-o casă de tip familial”, au detaliat reprezentanţii DGASPC Maramureş.

Categoria de subiect: drama tinerilor; parasit sistem protectie copii; asistenta sociala; viata propriile picioare; maramures
Adaugati un comentariu: