Cauta:

Turismul lăpuşean are nevoie de infrastructură

Categorie: Eveniment | Autor: Alexandru RUJA | (04 februarie 2017, 08:43)

Cea mai bună dovadă că infrastructura e singura care poate aduce turism în Maramureş este acel drum mult contestat între Botiza şi Groşii Ţibleşului. Botiza avea turism dintotdeauna, din cauza unui val în favoarea turismului rural. Groşii deloc. În primul an de la deschiderea acelui drum, s-au făcut două pensiuni turistice la Groşii Ţibleşului, ambele în plin proces de clasificare, din care una e chiar pe acel drum. În sărbătorile de iarnă, dat fiindcă nu au fost zăpezi mari ca în Baia Mare, drumul cu pricina, oficial închis, totuşi s-a curăţat.

Aşa se face că s-a trecut muntele dinspre Botiza spre... Cluj şi-n restul ţării, pe drumul închis teoretic, fără nicio problemă. Forestierii spun că, din 2 ianuarie, după sărbători, au fost zile când se circula în coloană ori cu peste 30 de maşini care au trecut, fie şi pe zăpadă.

„Pentru turism trebuie să fii serios. Ăla-i baiu'. Şi mai trebuie un pic de curaj. Moroşenii au fost mai curajoşi, oamenii din Lăpuş nu prea”, spune Nicolaie Burzo, primarul din Groşii Ţibleşului.

Într-adevăr, seriozitatea e o condiţie necesară: vă reamintim că din cinci vizite la biserica din Rogoz făcute anul trecut, în 2016, niciodată n-am găsit acolo custodele, la casa-muzeu sau la biserică. La fel, infrastructura rutieră e necesară. Sunt zone absolut pitoreşti, în munţii Lăpuşului deasupra Băiuţului, inaccesibile auto. Altele sunt semnalizate ca obiective turistice doar de formă, cum e cazul Peşterii cu Oase sau a izvorului pulsatil de la Poiana Botizii.

Categoria de subiect: turism lapus; botiza grosi tibles; turism in maramures
Adaugati un comentariu: