Cauta:

URMĂRI ATAC CIBERNETIC - Precauţie în instituţiile publice din Maramureş. Ce spun specialiştii

Categorie: Social | Autor: Crina STAN,Cătă ŢINEGHE | (17 mai 2017, 13:19)

În România, mai multe companii, printre care şi Dacia, dar şi instituţii au avut sistemele afectate de atacul cibernetic. Din cauza acestuia, angajaţii Institutului Naţional de Statistică au avut, luni dimineaţa, interdicţie să-şi deschidă calculatoarele.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, începând de vineri, în peste 100 de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia, Vietnam şi România. Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Şeful Centrului Naţional de Cyberint, Anton Rog, a declarat că SRI a trimis informări despre atacurile cibernetice tuturor instituţiile pe care le protejează. Zeci de ţări au fost afectate de atacul de tip Ramsomware, pentru care atacatorii au cerut o recompensă de doar câteva sute de dolari. “Este atacul de tip Ramsomware, cel mai mare dintre cele care s-au desfăşurat până acum. În România, Centrul Naţional Cyperint, din cadrul SRI, a avut anterior această informaţie despre atac şi a stabilit o serie de proceduri pe care trebuie să le urmeze şi au transmis proceduri şi date instituţiilor publice pe care le are în zona de proteţie", a declarat Anton Rog, şeful Centrului Naţional de Cyberint, din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

# Back-up-uri şi update-uri, în lupta cu atacul informatic

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Maramureş spun că li s-a comunicat din Bucureşti să acţioneze cu atenţie pentru a nu cădea în plasa acestui virus. “Sâmbătă, IT-iştii de la INS au detectat faptul că sunt probleme în 99 ţări, printre care şi România. De altfel, ţara noastră era pe top 10, chiar pe locul şapte. E vorba despre un virus criptolog, în urma căruia hackerii solicită recompense. Ni s-a comunicat să respectăm o procedură. Să ne facem back-up-uri, să instalăm update-urile la anumite programe şi să nu deschidem anumite mail-uri. Sunt convins că acest lucru a fost comunicat tuturor instituţiilor care deţin baze de date importante”, a arătat Marius Pop, directorul adjunct al DJS Maramureş.

Categoria de subiect: urmari atac cibernetic; tip ramsomware; precautie institutii publice; opinii specialisti statistica; statistica baia mare maramures
Adaugati un comentariu: