În perioada 1-2 aprilie 2025, Comisia comună pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și Senatului vine în Maramureș, din inițiativa deputatului Brian Cristian. Din delegație fac parte deputata USR Diana Buzoianu, președinta comisiei, precum și deputații Allen Coliban, Isaac Marius-Adrian, Laurențiu AdrianNeculaescu, Gheorghe-Daniel Georgescu, Adrian Giurgiu, Sorin George Olteanu, Bogdan-Gheorghe Trif și senatorii AurelOprinoiu, Ana-Cynthia-Ioana Păun, Glad-Aurel Varga și CostacheChertif.
Maramureșul se confruntă cu probleme grave de mediu, de la defrișările ilegale, gestionarea deșeurilor menajere și perimetrele miniere lăsate de izbeliște de statul român. Acestea continuă să reprezinte un pericol ecologic, dar și pentru sănătatea cetățenilor.
Programul include vizite în teren la iazurile de decantare neecologizate, inclusiv la Bozânta. Localnicii și experții de mediu au semnalat riscurile la care este expusă comunitatea de aici din cauza poluării. Deși există un proiect de ecologizare lansat în dezbatere publică la începutul anului, demersul este unul controversat și atrage consecințe îngrijorătoare pe termen scurt. Comisia va analiza și situația de la SMID Fărcașa. Această investiție nu a fost finalizată la termen și este tergiversată de zece ani, timp în care a devenit un simbol al eșecului administrativ județean.
„Problemele de mediu ale Maramureșului se accentuează pe an ce trece. Nu putem trăi cu praf toxic în aer, cu mine și iazuri neecologizate, cu ape poluate sau platforme de gestionare a deșeurilor nefuncționale. Deșeurile sunt transportate în alte județe, iar asta presupune cheltuieli uriașe. Au fost investite milioane de euro la Fărcașa, dar platforma nu este încă funcțională. Această situație obligă autoritățile să recurgă la măsuri nepotrivite, care se răsfrâng asupra buzunarului, dar și asupra sănătății maramureșenilor. Cineva trebuie să rupă acest cerc vicios!”, declară Brian Cristian.
Cel mai important moment al vizitei își propune să pună la masa dialogului societatea civilă și legiuitorii, maramureșenii și parlamentarii din Comisia comună pentru Mediu. Cetățenii, experții și organizațiile de mediu au ocazia să expună problemele locale, să adreseze întrebări și să propună soluții.
„Problemele de mediu din Maramureș nu mai pot fi ignorate. Nu putem accepta nici să fie implementate soluții care nu doar că nu rezolvă, dar agravează aceste situații. Cetățenii trebuie să fie parte din procesul decizional, de aceea aduc Comisia de Mediu în teren, să îi așez pe colegii mei parlamentari la aceeași masă cu maramureșenii. Această vizită nu este doar una de constatare. Este o inițiativă prin care vreau să găsim soluții potrivite și sprijin. Trebuie să existe dialog între comunitate și cei care pot influența deciziile de care avem nevoie,” a declarat deputatul Brian Cristian.
Protejarea pădurilor, reducerea poluării și îmbunătățirea legislației de mediu au fost priorități pentru deputatul Brian Cristian în mandatul 2020-2024, când a făcut parte din această comisie.
„Am atras constant atenția public și la nivel parlamentar despre necesitatea ecologizării perimetrelor miniere, dar și asupra neregulilor care afectează calitatea aerului în Baia Mare. Am obținut o victorie importantă la finalul anului trecut, împreună cu colegii mei din USR, când am reușit să introducem amendamente indispensabile pentru noul Cod Silvic. Reușita a fost posibilă prin colaborarea cu societatea civilă,” a mai spus Brian Cristian.
Prin măsurile aspre adoptate în noul Cod Silvic, USR a reușit să schimbe regulile jocului și să lovească direct în mafia lemnului. Camioanele care transportă lemn ilegal pot fi acum confiscate, există transparență mai mare în gestionarea fondului forestier, arborii remarcabili sunt protejați, la fel și centurile verzi din jurul orașelor. Au fost introduse sancțiuni dure și pentru autoritățile care taie ilegal arbori din parcurile orașelor.
Vizita Comisiei de Mediu reprezintă un prilej pentru ca vocea maramureșenilor să se facă auzită și soluțiile să nu rămână doar pe hârtie. Cei care doresc să participe la masa rotundă organizată cu membrii Comisiei de Mediu se pot înscrie accesând link-ul:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeoU3Pae88cIjHeYBy6vlXwhymASWPFZ2wXzbxnbzrji6WPag/viewform?usp=header
Sa aduceți Comisia pentru mediu și pe Craica, dacă tot vorbiți de ecologizare?!!