Fluxul de persoane din Ucraina către Maramureș rămâne constant. Autoritățile locale au luat măsuri hotărâte pentru a asigura siguranța și confortul celor nevoiți să vină în România.
Colaborarea strânsă a structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne a făcut ca Maramureșul să fie un exemplu de ospitalitate și organizare.
În data de 22 octombrie 2023, la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației au intrat 1.042 de persoane și 208 autoturisme. Din acestea, 611 erau cetățeni ucraineni. Autoritățile au acordat o atenție deosebită asigurării că aceștia nu sunt expuși riscului de victimizare.
Eforturile impresionante ale pompierilor maramureșeni au dus la transportul a 11 persoane. Acestea au fost însoțite de jandarmi, de la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare. În prezent nu sunt persoane cazate în tabăra operaționalizată de pompieri la Sighetu Marmației. Cu toate acestea, au fost asigurate 160 de locuri de cazare. Există posibilitatea de suplimentare în funcție de evoluția situației.
Într-o notă optimistă, autoritățile au identificat peste 9.000 de locuri de cazare în diverse locații din regiune. Asta inclusiv la pensiuni, hoteluri, locații ale cultelor religioase, autorităților administrației publice locale și unități de învățământ. Toate acestea au fost pregătite pentru a face față nevoilor valului de migranți din Ucraina.
Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare în prezent găzduiește persoane de diverse proveniențe. Centrul are un grad de ocupare de 26%. Nu sunt cazate însă aici persoane de cetățenie ucraineană.
Cu aceste eforturi concertate, Maramureșul demonstrează că solidaritatea și planificarea riguroasă sunt elemente cheie în fața provocărilor actuale.
Infomm