În perioada 4–7 iulie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a gestionat un număr de 88 de situații de urgență. Din totalul intervențiilor, 64 au reprezentat cazuri de acordare a primului ajutor medical, 20 au constat în acțiuni de stingere a incendiilor, iar alte 4 intervenții au vizat deblocarea ușilor de acces în incinta clădirilor, transport de apă și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
”În acest sfârșit de săptămână, incendiile de vegetație uscată au reprezentat misiunile cele mai frecvente și de durată, pe care echipele de intervenție din subunitățile noastre, le-au gestionat. Incendiul de vegetație produs în după-amiaza zilei de vineri, în orașul Șomcuta Mare, gestionat de pompierii militari cu cinci autospeciale de stingere, a afectat o suprafață de circa 10 hectare de pășune, echipajele operative acționând cu promptitudine pentru protejarea unei păduri din apropierea focarului, care amenința să fie cuprinsă de flăcări. În aceiași localitate, un incendiu a cuprins, duminică, 15 hectare de vegetație uscată, caz în care misiunea de stingere a fost asigurată de către Secția de Pompieri Fărcașa și punctual de lucru Șomcuța Mare. Incendiile de vegetație din aceste zile au afectat o suprafață totală de peste 30 de hectare de teren”, informează ISU Maramureș.
Tot la început de weekend, o gospodărie din localitatea Călinești a fost cuprinsă de flăcări. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la trei anexe, unde erau depozitate mai multe utilaje și o cantitate mare de baloți de fân. O hală în suprafață de aproximativ 150 mp aflată în imediata apropiere, cu destinația de adăpost de animale, a fost protejată împotriva flăcărilor. Totodată, animalele aflate în clădire au fost scoase și adăpostite în siguranță. O altă gospodărie a fost pusă în pericol, duminică, când pompierii au fost alertați cu privire la producerea unui incendiu la o casă de locuit din localitatea Dumbrăvița. Patru echipaje de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Baia Mare, au fost alocate pentru a gestiona situația de urgență. Pompierii au limitat propagarea flăcărilor la întreaga construcție, intervenind pentru lichidarea incendiului în limitele găsite, la partea superioară a construcției.
”În același interval, în Pasul Gutâi, au fost înregistrate două evenimente rutiere grave, gestionate de pompierii militari prin asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, curățarea părții carosabile, dar și prin asigurarea asistenței medicale de urgență unei victime, rănită grav, în urma impactului cu un copac, din afara părții carosabile. Echipajul de Terapie Intensivă Mobilă a gestionat situația. Pompierii militari au acționat cu promptitudine în fiecare din aceste situații, reușind să limiteze pagubele materiale și să salveze viețile puse în pericol”, transmite ISU Maramureș.
ISU Maramureș reamintește faptul că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor ESTE STRICT INTERZISĂ! Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contraventie şi se sancționează cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.
Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.