18.7 C
Baia Mare
luni, mai 20, 2024

Academicianul Marius Porumb, o viață dedicată artei și culturii: 80 de ani de realizări remarcabile

Recomandarea editorului

Joi, 2 noiembrie 2023, într-o atmosferă plină de elogii și recunoaștere, comunitatea academică și culturală s-a unit pentru a sărbători 80 de ani de viață a ilustrului academician Marius Porumb. 

Evenimentul, găzduit de Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, a adus în prim-plan contribuțiile excepționale ale distinsului profesor în domeniul artei și culturii.

Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, într-un discurs memorabil, a reliefat meritele impresionante ale lui Marius Porumb, subliniind impactul semnificativ în domeniul artei și culturii. Alături de numeroși academicieni, oameni de cultură, preoți și prieteni apropiați, au fost prezenți și acad. Doru Pamfil, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, PS Benedict Bistrițeanul și prof. dr. Sorin Crișan, care i-au adus sincere felicitări.

Cu acest prilej special, au fost lansate două volume de excepție: „Pictura Românească din Transilvania, Secolele XIII-XVIII. Dicționar”, semnat de insuși Marius Porumb, și volumul omagial „Sub semnul artei. Studii în onoarea academicianului Marius Porumb la 80 de ani”, ambele fiind o dovadă elocventă a influenței sale semnificative asupra artei sacră bisericești din Transilvania.

Marius Porumb, membru titular al Academiei Române, profesor universitar în București și Cluj, coordonator științific de doctorate și director al prestigiosului Institut de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, s-a remarcat prin peste 150 de articole și studii, numeroase volume de specialitate, precum și activitatea sa ca recenzor, editor și coeditor la alte 14 volume de referință. De asemenea, coordonează Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Recunoașterea contribuțiilor sale excepționale s-a materializat în multiple distincții și premii, printre care se numără Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor al Republicii Franceze, Ordinul „Steaua României” în rang de Cavaler, precum și Ordinul „Crucea Transilvană”, distincție acordată de Mitropolia Clujului, alături de alte distincții prestigioase.

Într-o coincidență fericită, aceeași zi a marcat și aniversarea a 75 de ani de viață a doamnei Zoe Vida, soția academicianului Marius Porumb, o altă personalitate remarcabilă din Baia Mare. Astfel, cei doi „băimăreni” au fost cinstiți în Clujul academic și universitar, prilej cu adevărat special pentru comunitatea culturală și academică românească.

Articol realizat cu informații și fotografie furnizată de către Biblioteca Județeană Maramureș.

Infomm

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri