În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Paștelui, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureş au fost la datorie, acționând, independent sau în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică și desfășurarea traficului rutier în condiții de siguranță.
În această perioadă au fost intensificate acțiunile în zonele aglomerate, în proximitatea lăcașurilor de cult, în piețele sau zonele de agrement, precum și pe principalele artere rutiere.
În perioada 18 – 21 aprilie, poliţiştii au intervenit la 223 de evenimente, cele mai multe sesizate de către cetățeni, prin apel la numărul unic de urgență 112. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 599 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 220.000 de lei.
În cadrul acțiunilor pe linie rutieră, aproape 600 de conducători auto au fost testați cu aparatele etilotest şi drugtest. Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 54 de șoferi, față de care a fost luată măsura reținerii permisului de conducere, pentru nerespectarea regimului legal de viteză, conducere sub influența alcoolului, consum de substanțe interzise, dar și pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.
De asemenea, au fost oprite din a circula 40 de vehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice, fiindu-le retrase certificatele de înmatriculare, până la remedierea problemelor constatate.
Poliţiştii au constatat 22 de infracțiuni la regimul circulației rutiere. De asemenea, a fost dispusă o măsură preventivă față de o persoană bănuită de săvârșirea unor infracțiuni.
•
În această perioadă, aproximativ 300 de jandarmi au fost prezenți în stradă executând aproape 90 de misiuni de asigurare a ordinii și liniștii publice, atât independent cât și în cooperare cu celelalte instituții ale Ministetului Afacerilor Interne.
Aproximativ 50 de jandarmi montani au fost prezenți în zona de competenţă, în stațiunile turistice și pe traseele montane pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru sprijinirea persoanelor aflate în nevoie.
În cadrul misiunilor executate în această perioadă, au fost legitimate aproximativ 67 de persoane și s-au aplicat peste 20 de sancțiuni însumând mai bine de 2300 lei.
Majoritatea sancțiunilor s-au aplicat pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, cerșetorie, consum de alcool în locuri nepermise și adresarea de injurii sau expresii jignitoare.
De asemenea, a fost înregistrat 2 apeluri prin numărul unic de urgenţă 112.
Jandarmeria Maramureș mulțumește tuturor cetățenilor care au ales să participe responsabil la evenimentele publice din această perioadă, încurajandu-i să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.
•
În perioada minivacanței prilejuită de sărbătorirea Paștelui, peste 150 de pompieri au fost zilnic la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor. Salvatorii maramureșeni au gestionat peste 130 de situații de urgență, înregistrate la nivelul județului nostru, majoritatea dintre acestea fiind destinate acordării asistenţei medicale.
Pompierii au intervenit pentru stingerea a șapte incendii, asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor și salvarea unui animal. Totodată, în noaptea de Înviere, pompierii militari au contribuit la asigurarea climatului de siguranță a cetățenilor, prin desfășurarea misiunilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor în apropierea lăcașurilor de cult unde s-a preconizat un număr mare de participanți la slujbele religioase. Echipaje ISU Maramureș au fost prezente în cadrul Mănăstirii Bârsana, Mănăstirii Rohia și Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare.
În perioada de referință, pompierii militari au acționat pentru stingerea a patru incendii de vegetație. Incendiul din data de 21 aprilie, semnalat în zona Câmpul Runcului, pe raza comunei Săpânța, a fost de departe, cea mai dificilă misiune de stingere din această perioadă. Deplasarea până la locul focarului a fost realizată pedestru, relieful nepermițând accesul cu autospecialele de stingere. Din fericire, pompierii au reușit să limiteze propagarea incendiul la fondul forestier. Cei 25 de pompieri militari din cadrul Detașamentului Sighetu Marmației, alături de membri ai serviciului voluntar pentru situații de urgență din comună și de personal silvic, au acționat, până la orele dimineații, pentru lichidarea incendiul care a afectat circa 200 de hectare de vegetație uscată.
Acțiunile de îndrumare și control, premergătoare minivacanței de Paște, au început încă din duminica de Florii și au vizat construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor, unități de cazare, obiective și operatori economici ce desfășoară activități în zonele turistice din județ și cele cu afluență mare de persoane. Astfel, inspectorii de prevenire ISU Maramureș au controlat 28 de obiective, acțiuni care s-au finalizat cu aplicarea a peste 120 de avertizmente. Nerespectarea prevederilor pe linia prevenirii incendiilor și a situațiilor de urgență la unele dintre obiective, care pot pune în pericol viața și siguranța persoanelor, a impus aplicarea a 33 de amenzi, în cuantum de 97.000 de lei.
Aveți grijă în continuare de dumneavoastră și de persoanele vulnerabile, apropiate!
•
În cadrul celor 230 de acțiuni întreprinse pentru respectrarea normelor privind siguranța alimentelor, protejarea consumatorilor și prevenirea riscurilor la adresa sănătății populației au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale ăn valoare de peste 143 milioane de lei, dar și 20 de avertismente.
De asemenea, s-a acționat în sistem integrat pentru recuperarea din Munții Maramureșului a patru cetățeni ucraineni care au trecut ilegal frontiera de stat. Unul dintre cetățeni a primit primul ajutor medical de urgență, după care a fost transportat la o unitate medicală pentru investigații.
În minivacanța prilejuită de Sfintele Sărbători Pascale, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au dispus o serie de măsuri atât pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la granita Maramureșului cu Ucraina.
Polițiștii de frontieră maramureșeni au acționat în sistem integrat alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din județ, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.
Astfel, în perioadă 18 – 21.04.2025, peste 800 de polițiștii de frontieră maramureșeni au desfăşurat activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.
Pe raza județului Maramureș, pe cei 163 km de frontieră cu Ucraina, au fost depistați, în această perioadă 45 cetățeni ucraineni care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România și au solicitat o formă de protecție statului român, drept urmare s-au demarat procedurile specifice în astfel de situații.
În perioada analizată, prin PTF Sighetu Marmației au tranzitat peste 8.200 de persoane din care aproximativ 6.000 au fost cetățeni ucraineni.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei astfel încât să se preîntâmpine apariţia aglomerărilor.
În acest context, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.
Mulţumim cetățenilor pentru spiritul civic și sprijinul acordat forțelor de ordine, contribuind astfel la asigurarea unui climat de siguranță pentru întreaga comunitate!