21.7 C
Baia Mare
marți, iulie 16, 2024

ÎN MEMORIA EROILOR REVOLUȚIEI DIN 1989 – Mesajul primarului interimar al municipiului Baia Mare, Ioan Doru Dăncuș, cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății

Recomandarea editorului

Sunt 34 de ani de când ne-am câștigat libertatea. Sunt 34 de ani de când românii au ales să scape de regimul comunist, de tiranie. Sunt 34 de ani în care am învățat și am înțeles ce înseamnă democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului. 34 de ani în care România, românii, au ales acest drum al libertății, al democrației și al valorilor europene. 

Toate acestea s-au făcut cu jertfă. Cu determinare. La acea vreme au fost niște bărbați, adevărați români, care au spus că nu se mai poate. Și atunci, când au găsit acest moment prielnic, au ieșit în stradă și ne-au făurit, ne-au dăruit, ne-au arătat drumul spre libertate, de care astăzi noi beneficiem.
Suntem recunoscători pentru tot ceea ce au făcut înaintașii noștri. Suntem mândri că astăzi putem să vorbim liberi. Să nu ne temem, să nu ne ascundem. Suntem recunoscători și bucuroși că astăzi, jertfa lor, ne asigură vremuri de pace, aici, în România.

Ar fi fost mult mai multe de învățat și mult mai multe de făcut pentru ca jertfa celor care au murit în urmă cu 34 de ani să fie cu adevărat onorată. Poate că și noi, cei care astăzi deținem anumite funcții de demnitate publică ar fi trebuit să facem mai mult. Ar fi fost onorabil pentru noi să putem să facem mai mult. Deocamdată, probabil, atât s-a putut. Însă, trebuie să ne angajăm ca în continuare, să aducem respectul și recunoștința noastră pentru cei care și-au dat și viața pentru libertate. Să facem în așa fel încât de acolo, din ceruri, să fie mândri de direcția pe care noi o trasăm acestei Românii frumoase.

La Baia Mare, în urmă cu 34 de ani nu au murit oameni, dar în alte localități din țară au murit băimăreni. Noi trebuie să ne aplecăm în fața celor care s-au jertfit pentru libertate. Să aducem un cuvânt de mângâiere, de fiecare dată, familiilor acestora, familiilor eroilor noștri băimăreni.

Poate un rol pentru că nu s-a murit în Baia Mare, au avut și revoluționarii de aici, în frunte cu președintele asociației, domnul Adiel Florian. Cred că și cei care erau la conducerea instituțiilor în acea vreme au înțeles dorința românilor, dorința maramureșenilor, a băimărenilor, exprimată ca de fiecare dată cu determinare. Au înțeles că, da, trebuie să devenim un popor liber!

Aduc un pios omagiu tuturor care s-au jertfit în Decembrie 1989. Comunitatea băimăreană își va aduce mereu aminte de ei și vom încerca prin tot ceea ce facem să îi onorăm, să fim așa cum și-au dorit ei să fim pe aceste meleaguri: demni, cinstiți, liberi. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri