30.7 C
Baia Mare
luni, iulie 21, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Măsuri urgente în Coștiui după prăbușirea terenului în zona unei foste mine de sare

Recomandarea editorului

Primarul comunei Rona de Sus a anunțat conducerea Instituției Prefectului-Județul Maramureș despre prăbușirea unei suprafețe de teren în localitatea Coștiui, în zona fostei mine de sare. Subprefectul Rudolf Stauder a convocat Grupul de Suport tehnic din cadrul C.J.S.U. Maramureș și s-a deplasat la fața locului pentru evaluarea situației. Spre locul afectat de prăbușirea terenului a plecat și o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației.

Subprefectul Rudolf Stauder a spus: ” În zonă este o galerie veche de mină din perioada când se exploata sare. Prăbușirea terenului este activă, în evoluție, conform datelor primite, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Am dispus măsurile necesare pentru delimitarea și izolarea zonei, dar și pentru protecția cetățenilor care locuiesc în zona afectată de prăbușirea terenului. O gospodărie este în pericol, dar este nelocuită. Preventiv s-a procedat la evacuarea a șapte persoane din cinci imobile. Acestea au fost cazate la rude. De asemenea, a fost restricționată circulația rutieră pe DJ 186A. A fost afectat drumul județean pe o lungime de aproximativ 50 metri liniari, fiind stabilite variante ocolitoare pentru accesul vehiculelor. Evoluția cedării terenului va fi monitorizată permanent de către autoritățile administrației publice locale și poliție.”

Specialiști din cadrul grupului de suport tehnic alcătuit din reprezentanți ai Instituției Prefectului-Județul Maramureș, CN Remin SA, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești al Județului Maramureș, Inspectoratului Județean în Construcții Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, societății Drumuri și Poduri Maramureș, Direcției Tehnice din cadrul Consilului Județean Maramureș, Direcției pentru Agricultură Județeană Maramureș și Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș au procedat la întocmirea procesului verbal de constatare și evaluare a pagubelor, dar și la un plan de măsuri pentru punerea în siguranță a zonei.

În urma prăbușirii terenului s-a format un crater cu un diametru de 30 de metri și o adâncime de aproximativ 10-15 metri. În interiorul craterului se observă o lucrare minieră veche, care avea rolul unei galerii de acces. Imobilul și anexele gospodăriei nelocuite au fost afectate parțial de cedarea terenului și sunt puse în pericol. Prăbușirea terenului a antrenat opt pomi fructiferi (pruni), care erau plantați în zona craterului.

Planul de măsuri stabilit include: elaborarea unor studii de specialitate pentru stabilirea celor mai eficiente soluții de consolidare a zonei și a obiectivelor afectate de prăbușirea terenului; montarea de indicatoare rutiere pentru restricționarea circulației și devierea acesteia pe alte drumuri secundare; monitorizarea permanentă a evoluției fenomenului de prăbușire de către autoritățile administrației publice locale, C.L.S.U. Rona de Sus, SVSU Rona de Sus și poliție, pe o perioadă de o săptămână, iar în funcție de evoluția fenomenului aceasta poate fi prelungită.

Cele șapte persoane evacuate din cele cinci imobile nu au solicitat sprijin autorităților administrației publice locale în vederea relocării.

S-a stabilit un perimetru de siguranță, pe o suprafață de aproximativ 4000 de metri pătrați, prin balizarea zonei și interzicerea accesului persoanelor în zona afectată de prăbușirea terenului. În funcție de evoluția situației se are în vedere extinderea ariei de protecție, a mai adăugat subprefectul Rudolf Stauder.

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri