29.7 C
Baia Mare
sâmbătă, septembrie 7, 2024

O delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat la întrunirea Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră, în Košice, Slovacia

Recomandarea editorului

În perioada 7 – 11 noiembrie 2023, s-au desfășurat la Košice, în Republica Slovacia, evenimentele anuale ale Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR), organizație în cadrul căreia Consiliul Județean Maramureș este membru din anul 2020. Participarea a reprezentat o oportunitate de implicare a reprezentanților Consiliului Județean Maramureș în discuțiile și deciziile Comitetului Executiv al AEBR, precum și de afirmare a intereselor Maramureșului și ale României, la nivel european.

Din partea instituției, la evenimente a participat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr, în calitate de membru supleant în cadrul Comitetului Executiv al AEBR și reprezentant al Județului Maramureș în Adunarea Generală a asociației, însoțit de o echipă din cadrul aparatului tehnic.

În prima zi a evenimentelor anuale s-a desfășurat a VII-a ediție a școlii AEBR având ca teme: „Piețele de muncă transfrontaliere în regiunile de frontieră din Europa de Est și de Vest” și „Rolul soft-diplomației în cooperarea transfrontalieră și EU-izarea frontierelor externe” și în cadrul cărora au fost susținute prezentări din partea unor personalități din Slovacia, Ucraina, Franța și Germania.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr, a purtat discuții fructuoase în cadrul evenimentelor anuale cu președintele AEBR, Karl-Heinz Lambertz, secretarul general, Martín Guillermo-Ramírez, și cu vicepreședintele olandez al Provinciei Gelderland din Țările de Jos, Ellen Mulder.

„După organizarea Comitetului Executiv al AEBR în Maramureș, în luna iunie anul acesta, am avut deosebita bucurie să aflu că suntem în atenția mai multor membri ai organizației pentru a deschide proiecte de cooperare și dezvoltare pe termen lung cu Județul Maramureș. Seriozitatea și implicarea noastră este apreciată de partenerii externi și cu siguranță vor da roade în perioada următoare”, a subliniat Doru Alexandru Lazăr în cadrul evenimentelor desfășurate la Košice, în Slovacia.

Reprezentanții Județului Maramureș au participat și la masa rotundă „Perspective ale cooperării transfrontaliere în Ucraina” și la panelul „Perspective globale: Cercetare și practică la granițe” În cadrul acestora s-a diseminat expertiza unor specialiști precum Francesco Cappellano (profesor asistent la WSB University din Republica Polonă), Laurie Trautman (director în cadrul conducerii Universității de Vest din Washington, SUA) și Bence Varga (doctorand la Institutul HÉTFA, Ungaria).

În următoarele zile s-au desfășurat Ședința Comitetului Executiv, for de conducere al AEBR, și Adunarea Generală a membrilor, în cadrul cărora s-au prezentat și dezbătut documente curente precum: Raportul Anual 2022; Raportul Comitetului Consultativ; Raportul auditorilor; Ratificarea Declarației Uzhhorod – adoptată de AEBR Task Force Granițe externe la întâlnirea CE AEBR de la Baia Mare, din 9 iunie 2023; organizarea AEBR, perspective și activități tematice; propuneri de modificare a Statutului AEBR. Conferința Anuală a AEBR a avut ca temă principală „Integrarea transfrontalieră a Ucrainei în UE”, cu accent pe provocările și oportunitățile privind integrarea Ucrainei în UE și învățarea din experiențele celor patru țări din grupul Visegrad în cooperarea transfrontalieră, din timpul procesului lor de aderare la UE.

Județul Maramureș este singura entitate regională din România care face parte din conducerea AEBR. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, a fost ales membru în Comitetul Executiv al AEBR, iar vicepreședintele Doru Alexandru Lazăr ca membru supleant, în cadrul alegerilor organizate la Adunarea Generală a AEBR, care a avut loc în Serbia, la Novi Sad, în data de 29 septembrie 2022.

Asociația Europeană a Regiunilor de Frontieră (Association of European Border Regions) a fost înființată în urmă cu 51 de ani, cu scopul de a promova cooperarea transfrontalieră în Europa și pe alte continente. Prin activitatea sa, AEBR identifică obstacolele în calea cooperării, propune posibile soluții și promovează schimburile între părțile interesate pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră și dezvoltarea teritorială în general, cu respect deplin pentru diversitate.

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri