Stabilirea unui salariu minim adecvat în România, care să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor și să contribuie la creșterea nivelului de trai, este esențială în contextul actual atât pentru a reduce decalajele economice, cât și pentru a asigura un standard de viață decent pentru toți românii.
În plus, parlamentarii PNL Maramureș se pronunță ferm pentru eliminarea discriminărilor existente în Legea pensiilor. Este necesar ca fiecare cetățean să beneficieze de un tratament corect și echitabil în ceea ce privește sistemul de pensii, iar orice inegalitate în calcularea și acordarea pensiilor trebuie corectată.
În acest sens, a fost depus la Biroul Permanent al Senatului un proiect de lege inițiat de parlamentarii liberali din Maramureș, Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe, împreună cu alți colegi parlamentari din PNL, privind modificarea Legii 360 din 2023 privind sistemul public de pensii, rin care se repară inechitățile rezultate în urma aplicării noii legi a pensiilor.
,,Înghețarea pensiilor la nivelul actual pentru o perioadă de 3-4 ani nu înseamnă că avem un sistem de pensii echitabil, așa cum ne dorim cu toții. Cei care au muncit din greu în mine, în combinate siderurgice, nu trebuie să fie obligați să facă față inflației și majorărilor de prețuri cu banii pe care îi primesc acum, situație care ar crea noi discriminări. De aceea, îmi doresc să reușim să eliminăm această nedreptate în actuala sesiune parlamentară, pentru ca, începând cu 2025, toți pensionarii să beneficieze de aceleași drepturi de creștere a pensiei”, a subliniat senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș.
Totodată, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice din Senat, a anunțat zilele acestea adoptarea unui proiect legislativ esențial privind stabilirea salariului minim adecvat în România. Proiectul a fost adoptat de Senatul României, ca primă Cameră sesizată, cu 99 de voturi “pentru” și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, forul decizional.
„Stabilirea unui salariu minim adecvat în România poate fi realizată doar printr-un dialog social autentic. În acest sens, am inițiat o dezbatere alături de colegii din Comisia de muncă, la care am invitat sindicatele, patronatul și experți în economie, pentru a identifica cele mai bune soluții în vederea introducerii salariului minim adecvat și în România, care să aducă echilibru economic și să răspundă atât intereselor angajaților, cât și angajatorilor”, a declarat senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș.
După patru runde de negocieri intense și susținerea unor amendamente, s-a ajuns la un rezultat important: stabilirea unei marje de negociere între 47% – 52% din salariul mediu pe economie pentru determinarea salariului minim.
Senatorul PNL Maramureș a subliniat în cadrul ședinței comune a Comisiei juridice și a Comisiei pentru muncă: „salariul minim adecvat trebuie să fie susținut de productivitate. În caz contrar, riscăm să afectăm negativ economia națională”.
Proiectul legislativ privind stabilirea unui salariu minim adecvat a fost adoptat de Senatul României cu 99 de voturi “pentru”, acesta fiind primul pas în procesul de adoptare.
„Proiectul legislativ va moderniza cadrul salarial din România și se va alinia cerințelor UE, iar faptul că am contribuit la forma finală, asigurând coerență într-un domeniu atât de important, mă face să cred că acest demers va contribui la un climat social stabil și un cadru economic predictibil”, a concluzionat senatorul liberal.