6.7 C
Baia Mare
luni, aprilie 22, 2024

Proiectul MOBI, un pod către viitor: transformând granițele regionale în oportunități durabile

Recomandarea editorului

Într-un efort concertat de a îmbunătăți mobilitatea și infrastructura de graniță, proiectul MOBI – Modern Border Infrastructure a fost încheiat recent de Consiliul Județean Maramureș. Acesta a avut o prezență de succes la conferința finală desfășurată în Nyiregyhaza, Ungaria, între 25-27 octombrie 2023. 

Acest proiect ambițios a fost finanțat în cadrul programului HUSKROUA ENI CBC 2014-2020. Inițiativa s-a bucurat de contribuția unui consorțiu internațional divers. Acesta a fost format din Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională IARDI din Ucraina, Autoguvernarea regiunii Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, Autoguvernarea regiunii Košice din Slovacia, Unitatea administrativă teritorială a județului Satu Mare din România și Serviciul rutier din regiunea Zakarpattia din Ucraina.

Conferința finală a marcat un moment de reflecție asupra activităților și rezultatelor semnificative obținute de proiect. A oferit partenerilor o platformă pentru a-și împărtăși succesele și lecțiile învățate. În cadrul evenimentului, reprezentanți de marcă precum Oszkar Sesztak, președintele Adunării Generale a regiunii Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, alături de alți oficiali și manageri de proiect, au subliniat importanța cooperării transfrontaliere pentru dezvoltarea durabilă a regiunii.

Unul dintre punctele de interes notabile este contribuția județului Maramureș. Am fost reprezentați de vicepreședintele Radu Trufan și echipa sa, în cadrul proiectului. Prin implementarea Planului de mobilitate al județului Maramureș pentru perioada 2020-2030, eforturile lor au deschis calea pentru dezvoltarea infrastructurii, promovarea transportului sustenabil și facilitarea deschiderii de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

De asemenea, achiziționarea primului autoturism 100% electric în parcul auto al Consiliului Județean Maramureș a adus o notă de „mobilitate verde” în activitățile curente ale instituției.

Aceste inițiative nu numai că au sprijinit dezvoltarea sustenabilă a regiunii, dar au și evidențiat angajamentul județului Maramureș în promovarea soluțiilor de transport ecologice și inovatoare.

Proiectul MOBI, aprobat în cadrul Programului Transfrontalier Ungaria – Slovacia – România – Ucraina HUSKROUA ENI CBC 2014-2020, s-a concentrat asupra îmbunătățirii mobilității transfrontaliere a persoanelor și bunurilor. A facilitat o platformă durabilă de cooperare între entități profesionale transfrontaliere de transport. Prin implementarea unei abordări strategice a dezvoltării durabile a transportului și infrastructurii de graniță, proiectul a contribuit la crearea unei infrastructuri moderne și eficiente. A îmbunătățit semnificativ serviciile pentru populație și companiile de transport în regiunile de graniță din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina.

Proiectul MOBI a demonstrat că cooperarea transfrontalieră este cheia pentru dezvoltarea regională durabilă. Eforturile comune pot transforma granițele în oportunități tangibile pentru comunități din regiunea Carpatică și nu numai. Prin implementarea unor soluții inovatoare și ecologice, acest proiect reprezintă un exemplu strălucitor de reușită și angajament pentru viitorul durabil al regiunii.

Infomm

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri